Ćuta: “Ako neko ima dokaz da sam ja osnovao SNS, neka iznese taj dokaz. Gde je taj potpis?”

2
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

 (Beta) – Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da ne zna šta je izazvalo toliki bes pojedinih opozicionih lidera prema njemu i zbog čega ga optužuju da je učestvovao u osnivanju Srpske napredne stranke (SNS), odnosno da igra ulogu koju je na prethodnim izborima imao Beli Preletačević (Luka Maksimović).

“Moja ideja je da pomognem da se ova vlast skloni, jer nas vodi direktno u propast”, rekao je Jovanović u intervjuu agenciji Beta.

On je rekao da se oseća loše kada mora da se pravda i da demantuje da iza njega stoji SNS.

“Ako neko ima dokaz da sam ja osnovao SNS, neka iznese taj dokaz. Gde je taj potpis? Nema ga, neće ga nikad naći. Ja u zadnjih pet godina spavam po seoskim kućama, stražarim na mostovima, motam se po deponijama, po policijskim stanicama, sudovima. Okupljam ljude po selima, gradovima, trgovima, razgovaram sa akademicima, čobanima… Ne znam koliko imam sudskih prijava. I sve ono što je pokret kojem pripadam radio, ali i ja, jasno je vidljivo. Rezultat svega toga je da smo onesposobili rad i gradnju svih mini hidroelektrana, i ne samo na Staroj planini”, rekao je on.

Jovanović je ponovio da se priprema za beogradske izbore i da, u saradnji sa drugim ekološkim pokreta iz Beograda, pravi program.

“Nije lako da sakupiš ljude za bilo šta, i mi smo tu gde smo. Sada se razmišlja šta je racionalno. Ja bih sa ‘Ne davimo Beograd’ išao zajedno, uz Skupštinu slobodne Srbije, tu je i (Nebojša) Zelenović kao potencijalni kandidat”, rekao je Jovanović.

Govoreći o tome šta bi osim ekologije mogla da bude platofma tog pokreta, Jovanović je rekao da su to teme koje najviše zanimaju Beogradjane, odnosno zdravstvo, školstvo, saobraćaj…

“Uslov za to jeste da se svi žrtvuju i udju u to. Ne može jedan pokret, ili nekoliko pokreta da udje u nešto sto se zove politika i izbori, a da ga svi ostali tapšu po ramenu, i kažu: ‘Mi te podržavamo, a idi ti i žrtvuj se’. To je nemoguće, to moraju svi da urade. Na kraju će morati i sa opozicijom da se razgovara, kad dodje vreme za izbore, da se vidi da li je moguća saradnja. Ako je ideja da srušimo u SNS u Beogradu, to moraju svi zajedno da urade, bez obzira šta mislimo jedni o drugima”, rekao je on.

On je dodao da je sada prilika i da opozicija malo razmisli, da stane uz aktiviste, da zaboravi svoje stranačke interese i da ih stavi u drugi plan, a da podrži gradjane koji su na istoj strani i imaju isti cilj.

“Da se tome priključe svi, sve javne ličnosti, i svi oni koji imaju nekakav uticaj na društveni život, i da to svi zajedno uradimo, ako nam je to cilj. Meni jeste. Ja zato imam nameru da udjem u ovo, a da li ću ući, kako sad stoje stvari, iskren da budem, ne znam, već sam izvrgnut teškim napadima, optužbama da sam nešto što nisam”, rekao je on.

Jovanović je rekao da mu je nedostatak političkog iskustva i prednost i mana i podsetio da nije znao ni kako se brane reke, pre nego se prihvatio tog posla.

Prema njegovim rečima, budućnost zemlje je u političkim promenama zbog čega Srbija mora da menja vlast da bi sačuvala svoje ljude i prirodne resurse.

“Zašto je 80 odsto naših izvorišta dato strancima? Ja sam izričito protiv da se ono što je naša voda da bilo kome, pa makar i u zakup, to je naša voda. Čije je ovo sve, čije su vode, šuma, zemlja, čija su naša prirodna bogatstva, resursi, čije je to? Na nama je da to sačuvamo po bilo koju cenu, jer je poslednji čas za to. Na mnogim mestima u Srbiji sam video da su lokalne zajednice stabilne i žive od poljoprivrede i turizma, i u tome vidim budućnost”, rekao je on.

2 KOMENTARA

  1. Постоји опасна бојазн у опозиционом делу друштва да покрет овог господина Јовановића Ћуте одради посао за Вучића на београдским изборима. Наравно,да је врло чудно да један еколошки покрет тако брзо покуша да капитализује актуелнест теме на којој је стекао мало популарности и потрчи у политику, и то ону праву. Сви ми којима глава служи да рационално промишљамо имамо на уму и тог Белог, а и покрет “1 од 5 милиона” Једноставно, Вучић и његова тајкунско-политичко-економска олигархија има ресурсе и може да купи свакога, или, ајде, скоро свакога.
    Имам поруку свим опозиционарима, нека Ћута прескочи београдске изборе а његов покрет подржи неку од странака бојкот опозиције, пошто ове остале не рачунм у опозицију, и тиме докаже да му је екологија преча од, ајде да кажем политике, мада то на шта је мислим а и многи, не спада у политику. У супротном, избришимо Ћуту.

  2. Њихов бес је разуман. Они покушавају да са 1, 1,5% натегну некако бар 3%, а сада се појави неко ко ће ту наду да им “обрише”. Разумљиво је да сви желе смену власти, али опозиција жели не просту смену, него такву смену да они дођу на власт. И није много битно, баш ко од њих, јер ће релативно лако наћи места да већина њих поново “паразитира” али је сасвим другачије ако се сада појављује неко са ким они немају такве “шеме”. И на крају, визија некаквог свенародног покрета је јако привлачна, али је то и ход над провалијом потпуне политичке пропасти увлачењем у њега “ислужених” политичара, рецимо у овом случају Зеленовића и сличних. Зеленовића просто треба оставити његовом Шапцу, да настави своју “борбу”. када је изабрао излазак на изборе, нудећи европеизацију Србије почев од Шапца, Чајетине,.. па надаље, несхваајући да је он само “лутка” која је служила за показивање постојања и других политичких мишњења, а када је постао прегласан, просто је искључен, “на дугме”. У овом случају пример покрета “1 од 5 милиона” је врло поучан.

Comments are closed.