CRTA: Odziv glasača 48-49 odsto, manji nego 2016, u Skupštini poslanici samo tri liste…

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Odziv glasača na danas održanim izborima u Srbiji je bio između 48 i 49 odsto, što je manje nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je odziv bio 56,7 odsto, saopštila je Crta.

“Uzimajući u obzir da se kvalitet izbornog procesa na izborni dan još procenjuje i na osnovu trenutnog obrađenog uzorka od 87 odsto, posmatračka misije Crte zaključuje da su cenzus nedvosmisleno prešle samo tri liste”, piše u saopštenju.

To su: “Aleksandar Vučić-Za našu decu” sa preko 58 odsto osvojenih glasova, koalicija “Socijalistička partija Srbija-Jedinstvena Srbija” izmedju devet i 11 odsto glasova, i lista “Aleksandar Šapić-Pobeda za Srbiju” sa izmedju 3,5 i 4,5 odsto, navodi CRTA.

Dodaje se da osim manjinskih lista, za koje ne važi izborni cenzus od tri odsto, sve ostale liste, imajući u vidu procene na osnovu uzorka i margini greške, ne mogu da pređu cenzus.

Crta navodi da će nastaviti da prikuplja rezultate i podatke o kvalitetu procesa tokom dana za glasanje, a da će konačnu projekciju rezultata i ocenu kvaliteta izbornog dana objaviti sutra na konferenciji za medije u 12 časova u Beogradu.

(Beta)