Crnogorski premijer: Nova vlast i deo sveštenstva ugrozili javno zdravlje

0
Profimedia

(Beta) – Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da su politički prvaci nove vlasti, zajedno sa delom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) osim organizovanja versko-političkih okupljanja, i u javnosti kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana.

Marković i predstavnici Udruženja ugostitelja saglasili su se danas na sastanku da treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do preksutra sagleda zdravstveno-bezbednosni i ekonomski efekat važećih mera.

Ugostitelji su najavili da će sutra otvoriti lokale iako je u nekoliko crnogorskih gradova njihov rad zabranjen zbog loše epidemiološke situacije.

Na današnjem sastanku je ocenjeno da su ugostitelji u velikoj meri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nisu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom.

Marković je ukazao da je Vlada u proteklih osam meseci suočavanja sa pandemijom uspela da obezbedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu. Paralelno, subvencije privredi i zaposlenima premašile su 50 miliona eura.

“Ne treba samo ugostitelji da snose posledice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mestima, posebno u okviru verskih okupljanja i obreda”, rekao je Marković.

Ocenjeno je da je osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična dela protiv javnog zdravlja.

Mere NKT-a su grubo kršene prilikom sahrane mitropolita Amfilohija Radovića, kada su vernici ali i mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik parlamenta Aleksa Bečić ljubili njegovo mrtvo telo, iako je preminuo od posledica koronavirusa. Stotine vernika se pričestilo iz iste kašike, mnogi nisu nosili maske. Iste scene su se ponovile i na obiežavanju sedmodnevnog pomena.

Predmet istrage nadležnih organa je i kako su sveštenici ali i ambasador Srbije Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović ušli u Klinički centar da preuzmu Amfilohijeve posmrtne ostatke. Nadležni istražuju ko je dozvolio stotinama lekara i medicinskog osoblja da uđu na internu kliniku koja je kovid odeljenje i da isprate Amfilohija. Samo su pojedini nosili zaštitne maske.

Broj zaraženih i preminulih u Crnoj Gori drastično raste. Samo je u poslednja 24 sata registrovano 711 novobolelih a sedam osoba je preminulih od posledica koronavirusa. Od toga u Podgorici je novootkrivenih slučajeva 418. Najstariji preminuli je imao 82 godine a najmlađi 46.