“Crnogorci su po prvi put klečali na oštrom kamenju, klanjali se jednom monahu, njegovom putu i podvigu. Morao sam otići…”: Matija Bećković o odlasku na sahranu Amfilohija

0
Foto Nedeljnik

Akademik Matija Bećković je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici, a ispred Hrama Hristovog vaskrsenja održao je govor.

Akademiku je ovo bio prvi dolazak u Crnu Gore nakon dve godine.

Bećković je novembra 2018. godine trebalo da bude jedan od govornika na proslavi godišnjice Podgoričke skupštine, ali je crnogorska Uprava policije tada donela rešenje kojim je pojedinim srpskim intelektualcima, među kojima je i Bećković, tom prilikom zabranjen ulazak u Crnu Goru jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

“Ovim povodom sam morao otići po svaku cenu. Takvu sliku svet odavno nije video. Crnogorci su po prvi put klečali na oštrom kamenju. Klanjali su se jednom monahu, njegovom putu i podvigu. Amfilohije je učinio da zabrane padnu”, rekao je Bećković za portal Nova.rs.

Komentarišući broj ljudi koji su juče odali poslednju počast Amfilohiju, Bećković je istakao da je najviše bilo mladog sveta.

“Kao što sam već rekao, tako su bili ispraćeni samo kralj Aleksandar i patrijarh Pavle”, zaključio je Bećković.