Matija Bećković na sahrani mitropolita Amfilohija: “Naš narod Isusa zove Risto. Nadao sam se da će on mene sahraniti, ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega…”

0
screenshot/RTS

Pisac i akademik Matija Bećković podsetio je u govoru na sahrani mitropolita Amfilohija da se on rodio na Božić i dobio ime Risto.

“Naš narod Isusa zove Risto”, rekao je Bećković . “Danas počinje novi, večni život Amfilohija Radovića. Da ga je Bog pozvao ranije, ne bi valjalo”, rekao je Bećković.

Bećković je kazao da je mitropolit nosio izblijedjelu mantiju, a iznutra je bio “raskošno odeven”.

On je rekao da mitropolit nije bio čovek nego “svečovek”: “Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu”, kazao je Bećković. On je rekao da su ovakvu sahranu imali sam kraj Aleksandar i patrijarh Pavle. Bećković je Amfilohija nazvao “Morački jasnovidac”.

“Nadao sam se da će on mene sahraniti, ali nebo je odlučilo da se ja opraštam i sahranjujem njega, a znam da neću ni moći ni umeti onako kako je on mogao.

Velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava proslavlja i uveličava a samo sitne duše i njihova nedela poništava. Danas počinje drugi, novi, večni život Amfilohija Radovića. Kažu da Bog svakoga drži na zemlji dok uradi ono zbog čega se rodio.

Gospod ga je pozvao u pravi čas, da ga je pozvao ranije ne bi valjalo. Nova, preporođena Crna Gora počinje od A. Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju tako je i naš mitropolit pogubio koronu”, rekao je Bećković.