Crno vino deluje kao probiotik, pojačava imunitet creva

0
Foto: Profimedia

Crveno vino dobro je za stomak jer povećava broj različitih korisnih bakterija, tvrde istraživači Londonskog kraljevkog koledža. Korist stiže sigurno od polifenola, jedinjenja koje belo vino,pivo i jabukovača imaju ali u znatno manjoj količini, navodi magazin Gastroenterology, piše BBC.

Čaša jednom u dve nedelje je sasvim dovoljna da napravi razliku, ali istraživači kažu da to nije izgovor za opijanje. Polifenoli postoje i u voću i u povrću.

Polifenoli, kao resveratrol u koži crvenog grožđa, jesu mikronutrijenti za koje se veruje da su korisni i da su gorivo za mikrobe koji žive u našim crevima, ali one korisne. Naš stomak sadrži na milijarde bakterija i drugih mikroorganizama koji pomažu da stomak ostane zdrav. Sve više istraživanja sugerišu da male promene našeg mikrobioma mogu da nas učine ranjivijim na iritabilni kolon, srčane bolesti i gojaznost i čak da loše utiču na naše raspoloženje i mentaln zdravlje. Ishrana, način života i neke vrste lekova mogu da naruše taj fini balans u stomaku.

Raznolikost crevne flore uvećava se od crnog vina, ali izgleda da je sasvim dovoljno povremeno ga piti, tj. jednu čašu nedeljno ili jednom u dve nedelje. Velika konzumacija se preporučuje jer bi imala verovatno loš uticaj na creva, kao i na opšte zdravlje osobe.