Nakon prošlogodišnje bure i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti, koju je podigla odluka podgoričkih vlasti da na obeležavanje godišnjice „Oluje“ u Kninu pošalje izaslanika, Crna Gora je donela odluku da će i ove godine poslati svog predstavnika, koji će sa hrvatskim vlastima „proslavljati“ vojnu akciju u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, piše Blic.

Potvrda da će se to i desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

„U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju“,- poruka je crnogorskog MSP-a.

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeležavanju „Oluje“ reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu odluku.

„Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u „Oluji“, „Bljesku“, Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj „Lori“ na najmonstruozniji način“, rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore.

„Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe je ovako nešto neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obležavanje „dana pobede“, rekao je za „Blic“ Štrbac.

Kako crnogorski zvaničnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

Komentar(1)

  1. Šumadinac
    4. август 2019. 10:17

    "Kako crnogorski zvaničnici svoju poprilično diskutabilnu odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji." To pre svega nije ispravno prema samoj Crnoj Gori i Crnogorcima. Ratovao si sa Srbima protih Hrvata, Hrvati ti ubijali ljude po Lori, optužili te genocid, a ti 20 godina posle ideš i ližeš sa njima i pljuješ po onim istim Srbima sa kojima si bio saveznik. Jadno i bedno. Ali, sada su nezavisni pa mogu da sebe nezavisno ponižavaju i srozavaju koliko god žele. Posebno je tragikomično da to dolazi od naroda koji toliko insistira na čojstvu, junaštvu, poštenju... Da nije tužno bilo bi smešno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.