CPC podnela zahtev da joj se dozvoli služenje u Cetinjskom manastiru, kažu da “stolica Svetoga Petra cetinjskoga treba da se vrati…”

0

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) podnela je zahtev opštinskim vlastima Cetinja da im omoguće da služe u Cetinjskom manastiru, preneli su crnogorski mediji.

Ovo je kazao je mitropolit CPC Miraš Dedeić.

Dedeić je rekao da je “crkvena imovina, nezakonito upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu, stečena s pozicije sile, zloupotrebom političke moći, na nezakonit način i nije njeno zakonito vlasništvo”.

„Očekujemo da nam dozvole, i da se stolica Svetoga Petra cetinjskoga napokon vrati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ona duhovna okosnica crnogorske države“, rekao je Dedeić, koji se u nomenklaturi CPC nativa mitropolitom Mihailom.

Tu imovinu, kako je naveo, čini površina veća od 12 kvadratnih kilometara zemljišta i većina od oko 650 crkava i skoro svi manastiri.

„Vlasti moraju da je vrate u državno vlasništvo i dozvole da na oltarima naših crkava služi svještenstvo Crnogorske crkve, dok se crnogorsko crkveno pitanje ne riješi na pravedan način i Crnogorska crkva dobije status domicilne“, rekao je Mihailo, a prenose Vijesti.