Čovek koji je pokušao da ubije Ronalda Regana “da bi impresionirao Džodi Foster” uskoro na slobodi

0
Foto Beta/(AP Photo/Evan Vucci, File)

(Beta-AFP) – Džon Hinkli mlađi , koji je 1981. godine pokušao da ubije tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana da bi impresionirao glumicu Džodi Foster mogao bi da bude pušten na slobodu u junu 2022. godine.

Prema sudskim dokumentima, savezni sudija je danas ratifikovao sporazum izmedju Ministarstva pravde i Hinklija, koji je 2016. godine posle 30 godina pušten iz psihijatrijske bolnice.

Propisi njegovog sudskog nadzora biće potpuno ukinuti za devet meseci pod uslovom da Hinkli nastavi da poštuje sve pravosudne mere i ostane “mentalno stabilan”, rekao je sudija Pol Fridman na ročistu.

Hinkli, koji sada ima 66 godina, pucao je 30. marta 1981. godine na Regana dok je izlazio iz hotela Hilton u Vašingtonu.

Tada je rekao da je to učinio da bi impresionirao Džodi Foster, koju je gledao u filmu “Taksista” Martina Skorsezea iz 1976. godine, sa čuvenim Robertom De Nirom.

Sud je Hinklija tada proglasio krivično neodogovornim.

Jedan od metaka udario je u karoseriju predsedničke limuzine i pogodio Regana u grudi.

Tada su povredjene još tri osobe, medju kojima je bio Džejms Brejdi , u to vreme portparol Bele kuće, koji je ostao delimično paralizovan i ima problema sa govorom.