Čovečanstvo treba da prekine svoj rat sa prirodom, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš uoči početka konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu.

Šef UN pročitao je razorni uticaj klimatskih promena.

„Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac za udarac. Treba da prekinemo naš rat protiv prirode i nauka nam govori da to možemo da učinimo“, rekao je Gutereš u obraćanju novinarima.

On je osudio „potpuno nedovoljne“ obaveze koje su zemlje sveta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka posle koje nema povratka nije više daleko iza horizonta, prenosi B92.

Gutereš je rekao danas novinarima u Madridu da svet ima naučno znanje i tehničke sposobonosti da održi globalno zagrevanje na 1,5 stepena Cezlijusa koliko je određeno Pariskim sporazumom o klimi ali da „nedostaje politička volja“.

U govoru uoči sutrašnjeg početka dvonedeljne međunarodne konferencije o klimi u Madridu, Gutereš je najavio da će njenog novi specijalni izaslanik za akciju o klimi i finansiranje za klimu biti odlazeći guverner Banke Engleske, Mark Karni.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.