Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ogradilo se od rasističkih stavova koje je na društvenim mrežama iznela službenica ministarstva Elizabeta Mađarević.

U saopštenju iz Ministarstva ističe se da je Mađarević odmah pozvana u ministarstvo, gde će biti utvrđene sve činjenice u vezi sa njenim objavama, s obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe spoljnih poslova Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima. 

„Nakon utvrđivanja činjenica, ministarstvo će preduzeti odgovarajuće mere propisane Zakonom o spoljnim poslovima i Zakonom o državnim službenicima“, dodaje se u saopštenju. 

Iz ministarstva navode da je Mađarević od januara na diplomatskom mandatu u Ambasadi Hrvatske u Berlinu. Nakon što je hrvatski portal Indeks objavio skrinšotove njenih rasističkih komentara, Mađarević se oglasila na svom profilu na Fejsbuku, navodeći da nije političarka, pa ima pravo da govori šta želi. 

„Nisam zvaničnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje delim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama“, napisala je ona. 

Ona je dodala da je „neprofesionalno od današnjih novinara na ovakav način uništavaju obične ljude“. 

„Ili više ne smemo biti misleća bića i imati slobodu govora? A ako nekome treba objašnjavati kako je Evropa demografski izgledala pre nekoliko decenija i kroz čitavu istoriju, neka samo okrene demografsku statistiku“, dodala je ona. 

Mađarević je na svom Fejsbuk profilu, prema skrinšotovima koje je objavio Indeks, napisala na engleskom, između ostalog, „Čista i autentična Evropa. Samo beli Evropljani kako je bilo pre samo 30 godina u celoj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali srećom jeste“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.