“Čin državnog terorizma”: Lideri EU i NATO osudili belorusko preusmeravanje aviona i hapšenje aktiviste

1
(Beta/AP Photo/Sergei Grits, File)

(Beta) – Lideri EU i NATO su danas osudili postupak beloruskih vlasti koje su uhapsile opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaseviča, putnika aviona preusmerenog na Minsk.

Nakon apela brojnih evropskih zemalja da Belorusija svima na tom letu omogući nastavak puta, avion kompanije Rajaner od Atine do Vilnjusa poleteo je iz Minska ka glavnom gradu Litvanije. Evropska komisija, koja je objavila da je avion nastavio put, nije navela gde se nalazi Protasevič.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg okarakterisao je današnji događaj kao “ozbiljan i opasan incident” i zatražio “međunarodnu istragu”.

“Belorusija mora da omogući bezbedan povratak posade i svih putnika” u Vilnjus, naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da EU “pažljivo prati” dešavanja u vezi s današnjim letom aviokompanije Rajaner od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa koji je, kako je rekao, “primoran da sleti u Minsk zbog navodne bezbednosne pretnje”.

“To je potpuno neprihvatljivo. Belorusku vladu smatramo odgovornom za bezbednost svih putnika tog aviona. Svim putnicima mora biti omogućeno da odmah nastave putovanje”, naveo je Borel na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe su pozvali Belorusiju da “pusti sve putnike” da idu, prenosi Frans pres.

Fon der Lajen je ukazala na posledice kršenja pravila međunarodnog avio saobraćaja, dok je Mišel zatražio da Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju (ICAO) pokrene istragu.

Evropski savet je najavio da će šefovi država i vlada članica EU, na dvodnevnom samitu koji počinje sutra, razmatrati “moguće sankcije” protiv Belorusije.

Američka ambasadorka u Minsku Džuli Fišer rekla je da je Belorusija “ponovo pokazala prezir prema međjunarodnoj zajednici i njenim građanima” i incident nazvala “opasnim i gnusnim”.

Nemačka je zatražila “hitno objašnjenje” od Belorusije o presretanju aviona u kojem je bio Protasevič i njegovom hapšenju.

“Zahtevamo momentalno objašnjenje od vlade Belorusije o preusmeravanju ka Minsku leta Rajanera između članica Evropske unije i navodnom hapšenju novinara”, naveo je na Tviteru visoki zvaničnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger.

Francuska je navela da je “neprihvatljiva” beloruska otmica aviona sa protivnikom tamošnje vlasti i zatražila “čvrst i jedinstven” odgovor svih 27 članica Unije.

Britanski ministar Dominik Rab upozorio je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da mu prete “ozbiljne posledice”.

“Velika Britanija je zabrinuta zbog izveštaja o hapšenju novinara Romana Protaseviča i zbog okolnosti pod kojima je njegov avion sleteo u Minsk. U kontaktu smo sa našim saveznicima. Ova ekstravagantna akcija Lukašenka imaće ozbiljne posledice”, naveo je Rab na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je hapšenje Protaseviča “činom dežavnog terorizma”.

“Najstrože osuđujem hapšenje Romana Protaseviča od beloruskih vlasti nakon otmice putničkog aviona Rajanera. To je čin državnog terorizma”, naveo je Moravjecki na Tviteru.

Beloruska opozicija optužila je vladu u Minsku da je otela avion.

Dok vlast Belorusije tvrdi da je posada aviona odlučila da sleti u Minsk, Rajaner je saopštio da je beloruska kontrola vazdušnog saobraćaja dala instrukcije posadi da krene prema glavnom gradu.

I predsednik Litvanije Gitanas Nauseda optužio je belorusku vlast da je primorala avion da sleti u Minsk i dodao da “iza toga stoji Lukašenkov režim”.

“Zahtevam da beloruski režim odmah oslobodi uhapšenu osobu i omogući njemu i drugim putnicima da nastave put ka Vilnjusu. Pozivam saveznike iz NATO i EU da odmah odgovore na pretnju koju beloruski režim predstavlja za međunarodnu civilnu aviaciju”, naveo je Nauseda.

Kada je promenio pravac kretanja, avion je bio oko deset kilometara od litvanske granice.

Litvanski zvaničnici su naveli da je u avionu bio 171 putnik, među kojima 94 državljanina Litvanije, 11 Grčke, devet Francuske, pet Rumunije, po četiri Belorusije i Poljske, tri Nemačke, i brojnih drugih zemalja, uglavnom članica EU, prenela je državna televizija Litvanije.

Protasevič je koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju među protivnicima predsednika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Beloruske vlasti, koje su prošle godine proglasile taj kanal za ekstremistički zbog korišćenja za organizaciju masovnih demonstracija protiv Lukašenka, saopštile su danas da su uhapsile Protaseviča na aerodromu u Minsku nakon što je avion u kojem je bio preusmeren ka tom gradu zbog pretnje bombom.

Lukašenkov kabinet je saopštio da je on lično naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku avion u kojem je bio Protasevič.

Protaseviču, koji je ranije pobegao iz Belorusije u Poljsku, preti kazna zatvora do 15 godina, navodi Asošiejted pres.

Lukašenkov kabinet je naveo da je pretnja bombom primljena dok je avion bio iznad Belorusije.

Zvaničnici Belorusije su kasnije naveli da u avionu nije pronađen eksploziv.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se takođe sklonila iz zemlje, pozvala je Međunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju (ICAO) da otvori istragu.

“Apsolutno je očigledno da je ovo operacija specijalnih službi sa ciljem otimanja aviona radi hapšenja aktiviste i blogera Ramana Prataseviča. Niti jedna osoba koja leti iznad Belorusije ne može da bude sigurna u svoju bezbednost”, navela je Tihanovska.

Beloruska vlast, na čelu s autoritarnim Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima. Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti, i nakon što su protesti zamrli, našli su se i nezavisni mediji i novinari. Vlast je prošle nedelje uhapsila 11 zaposlenih popularnog beloruskog portala TUT.

1 KOMENTAR

  1. Територију једне земље чини како само тло, тако и све оно испод тог тла, па и све оно изнад тог тла, практично све оно што сеже у стратосферу и даље у космос. Тако да је млади господин, “активиста”, и практично ушао на територију Белорусије, “у транзиту”, или не, небитно. Да је био на: камили, магарцу, камиону, аутобусу, возу,… скинули би га са тог транспортног средства, авион је само донекле специфичнији јер прелет уређују и одређене међународне конвенције, али свакако недовољне, када се ради о потреби да се приведу криминогено “интересантна” лица. Није Белорусија прва која је демонстрирала овакву праксу, али је свакако једна од оних која је увела специфичност у модалитет спровођења истог у дело, а господа “активисти” би свакако ово морали даимају у виду.

Comments are closed.