Kao ministar policije, potpredsednik vlade i dopisni doktor nauka dužan sam da obavestim kako se moj otac, Branko Stefanović, ni kriv ni dužan našao usred izmišljene afere „Krušik“, iako nikada nije kročio u pomenutu fabriku!

Zapravo, jeste, ali ga nisam odmah prepoznao na fotografiji jer je pustio brkove, ali ne iz hira ili mode, već zato što kao skromni penzioner ne može sebi da priušti novi žilet i penu za brijanje kao pojedini tajkuni koji se bahate brijući se i po osam puta dnevno!

Dakle, subjekat otac se jeste jednom prilikom našao u objektu „Krušik“, za šta postoji više nego opravdan i nadasve bezazlen razlog.

Kao skromna domaćinska porodica već 40 godina koristimo neki stari „Krušikov“ usisivač koji se, na nesreću, spornog dana pokvario pa ga je subjekat otac uzeo pod mišku, seo u autobus za Valjevo i zapucao put fabrike sa sve garancijom koja samo što je istekla, pre 35 godina.

Kad kažem „zapucao“, mislim metaforično jer tata nije pucao ni na svadbama, a kamoli posredovao u trgovini naoružanjem sa Arapima, ili ne daj bože pijanim svatovima koji su, realno, veća opasnost i od terorista u čijim rukama bi oružje moglo da završi, ali nije, osim tog usisivača koji ne može ni da upali, a kamoli da opali, da se tako izrazim.

Dakle, došavši pred fabriku, tata je zatekao red na ulazu, neka delegacija se spremala da uđe, pa verujući da je reč o ljudima koji su takođe došli da reklamiraju kvar na usisivačima, peglama, mikserima, tosterima i ostalom pokućstvu, stao je u red ne pomišljajući da se poziva na mene i utiče na portira da ga pusti preko reda.

Čekajući tako neobavezno je razgovarao sa ljudima u redu, od kojih mu se jedan obratio pitanjem: „Bum, bum, a…?“, na šta mu je tata naivno odgovorio, nemajući pojma o kome je reč: „Ma, prijatelju, samo sam ga uključio da usisam trpezariju, sin mi doktorirao pa ostalo otpadaka kada je zarezivao olovke, kad nešto puče ko kalašnjikov, eksplodira kesa za đubre i gotovo, a palio je ko mina punih 40 godina!“

Te njegove reči, te divne metafore, neko je najsramotnije zloupotrebio da izmisli čitavu aferu, iako u službenoj zabelešci portira, pronađenoj baš juče, jasno piše: razlog dolaska – reklamacija usisivača, no…

Elem, kako su u jednom trenutku pustili čitavu grupu da uđe, tako je i tata ušao sa njima, pa se tako našao na spisku delegacije s kojom, realno, nije imao baš nikakve veze!

Krenuli ljudi, pošao i on, mislio takav je protokol, svi će zajedno u servis, pa kad je došao na red, upita ga čovek za kojeg je bio ubeđen da je majstor: „Koji kalibar, gospodine, i koliko komada?!“

Tata se tu načisto zbunio, nekada su majstori zaista bili majstori, a ne kao ovi danas priučeni, ali šta će, toliki put, težak kvar, pogledao u usisivač i odgovorio čoveku: „Pa ne znam, majstore, nekih pola cola crevo, rekao bih, a i…“, na šta ga je dotični prekinuo u pola reči tati potpuno nerazumljivom konstatacijom kvara: „Aha, znači oko 80 milimetara, minobacač, a?!“

„Ma ništa nije izbacivao 40 godina, sve ostajalo u kesi, kad odjedanput puče ko protivtenkovska mina, majstore“, ubeđen da razgovara sa serviserom nastavio je tata sa metaforičnim opisom kvara, međutim…

„Uzmi lepo ova tri sanduka i miran si još 40 godina sigurno“, insistirao je serviser, pa je tata popustio i uprtio tih nekoliko kutija, i sam začuđen kako se danas usisivači pakuju u tolike sanduke, pa još i iz delova, ali šta će…?

Tek kada se vratio kući i otvorio kutije, pozvao me je i uspaničeno rekao: „Ništa ovo ne valja, sve ostale rupe na tepihu i u zidu, možeš li da vidiš sa Batom kad ima vremena da dođe i izgletuje rupe i sa Vulinom da pogleda ovaj sanduk usisivača, meni je tu nešto sumnjivo, izem ti usisivač bez gajtana…“

***

A u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka, 21. novembra pročitajte veliko istraživanje o trgovini oružjem.

Nedeljnik u novom broju otkriva: Zašto je afera „Krušik“ krenula iz Moskve? Šta je sakrio Nebojša Stefanović? Da li iza svega stoji sukob triju najvećih svetskih sila? Ko je pretio srpskom uzbunjivaču? Šta znači poruka iz BIA „Pokvario si nam sklanjanje Tešića iz posla“? Ko stoji iza misterioznog „Krupnika“? Kako je „Junajted BG“ dobio dozvolu iako nema ni propisan broj zaposlenih? Ko je ko u ratu srpskih trgovaca oružjem? Da li je „puklo“ između Vučića i Stefanovića? Ko je Slobodan Tešić, jedan od najpoznatijih trgovaca oružjem u Evropi?

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Komentara

  1. Baba Branka
    24. novembra 2019. 10:34

    Aferim majstore!

  2. Miki
    24. novembra 2019. 22:44

    Jedna zena, radnica Krusika, je trebala da ode u penziju. Direktor je pita sta bi zelela da dobije kao poklon. Ona je zatrazila usisivac. Direktor se zbunio. - Pa ti si izgleda jedina koja nema usisivac. Pa radnici svakodnevno iznose delove koje posle sklope kuci. Nije valjda da ti nisi bar jednom pokusala da na taj nacin dodjes do usisivaca?- A ona mu kaze: E direktore. Stalno sam to radila. Ali kad sklopim delove , ispadne kalasnjikov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.