Četnička šubara Orsona Velsa: “Zavidim dvojici, jedan je Akiro Kurosava, drugi je Pavle Vuisić…”

0
Profimedia

I danas živi legenda o susretu Paje i Orsona Velsa, koji mu je posle snimanja “Neretve” poklonio četničku šubaru koju je nosio u filmu, mada su se površno poznavali.

Posle je u “Dik Kavet šouu” izjavio da što se filma tiče zavidi dvojici: jedan je Akira Kurosava – poznati japanski reditelj, a drugi Pavle Vuisić – jugoslovenski glumac.

***

Ostaće zabeleženo i da je Pavle učestvovao u nekim od najboljih muško-ženskih odnosa pred filmskom kamerom: nezaboravna je epizoda sa Darom Čalenić u “Mačku pod šlemom”, neodoljivom komikom i esencijalnom erotikom nabijena minijatura, u kojoj otresita nespretna muškarčina krajnjom vojničkom disciplinom odoleva izazovima ženskog tela i duše.

Dva puta je to uspeo da uradi sa Oliverom Marković – 1960. u filmu “Drug predsednik centarfor” i godinu dana kasnije u “Velikoj turneji” – jednom sa Semkom Sokolović u “Majstori, majstori”, dva puta sa Radmilom Savićević – u “Paja i Jare – kamiondžije” i “Kamiondžije opet voze”. I u “Petrijinom vencu”.

*Odlomci iz hit knjige o Pavlu Vuisiću koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik

***

Nedeljnik u rođendanskom broju donosi čak dva poklona – Knjiga iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Njujork tajms na srpkom jeziku.

Napravi svoju kolekciju

Svi čitaoci Nedeljnika od 8. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Paji Vuisiću, a potom u narednim brojevima ćete moći da čitate nepoznate priče iz života Dragana Nikolića, Bate Stojkovića, Zorana Radmilovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is nedeljnik-glumci2-1024x685.jpg