Četiri političara iz Srbije u Pandorinim papirima

0
Printscreen

U dokumentima u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ koji su otkrili je da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze pojavljuju se četiri političara iz Srbije.

Za sada dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Milioni dokumenata dostavljenih novinarima otkrivaju kako svetski lideri, milijarderi i poznati koriste poreske oaze. Među njima su Toni Bler, ukrajinski predsednik Zelenski i pevačica Šakira.

Novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri otkrilo je da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano sa kompanijama koje koriste poreske oaze. Među krupnim ribama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene nalaze se bivši britanski premijer Toni Bler, jordanski kralj i kenijski predsednik Uhuru Kenijata, piše DW.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkrila je tajne poslove Mila i Blaža Đukanovića u okviru globalne istrage o offshore kompanijama pod nazivom “Pandorini papiri” čije objavljivanje počinje večeras, a koju je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara vodio u saradnji sa partnerima iz 117 zemalja.

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara,  objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).