Čestitke iz celog sveta, proslava u bolničkom karantinu i jedna želja: Mihail Gorbačov napunio 90 godina

1
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Mihail Gorbačov, poslednji lider Sovjetskog saveza i jedan od arhitekata kraja Hladnog rata, proslavio je danas 90. rođendan, u bolničkom karantinu.

Čestitke su mu uputile brojne ličnosti širom sveta, među kojima su ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik SAD Džozef Bajden , britanski premijer Boris Džonson i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Gorbačov obeležava rođendan u ruskoj bolnici u kojoj se nalazi za “vreme trajanja epidemije”, saopštila je Fondacija Gorbačov i dodala da je bivši predsednik “umoran” od ograničenja uvedenih protiv koronavirusa i uz želju da pandemija što pre prođe.

Tokom vlasti između 1985. i 1991. godine, Gorbačov je sproveo demokratske reforme poznate kao Perestrojka koje su mu donele ogromnu popularnost na Zapadu. On je 1990. dobio Nobelovu nagradu za mir za “mirno okončanje Hladnog rata”.

Međutim, za mnoge Ruse je Gorbačov odgovoran za raspad Sovjetskog saveza 1991. godine posle neuspelog državnog udara sovjetskih konzervatica protiv njegove politike otvorenosti.

1 KOMENTAR

Comments are closed.