Češka uputila protestnu notu zbog ukinute vize teniserki: “Voračova je zajedno sa Novakom u Melburnu, dokazala je da nije zarazna”

0
(Beta/AP Photo/Darron Cummings, File)

(Beta) – Češka je uputila protestnu notu Australiji u kojoj zahteva da organi te zemlje objasne zašto deportuju češku teniserku Renatu Voračovu koja je uz isti izuzetak kao Novak Đoković još od decembra u Australiji i već je u toj zemlji odigrala i jedan pripremni meč pred turnir Australijan Open.

“Možemo da potvrdimo da je češka teniserka Renata Voračova u istom hotelu kao i Đoković, zajedno sa još nekoliko tenisera, dakle u Melburnu. Prema našim informacijama dokazala je da nije zarazna na način koji joj daje pravo da učestvuje na turniru Australija Open. Zato smo preko ambasade u Kanberi uputili protestnu notu i zahtevamo objašnjenje”, kazala je danas za češki portal Eho24 Aneta Kovaržova iz odeljenja za štampu češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Za razliku od Novaka Đokovića Voračova je odlučila da odustane od turnira i napusti Australiju zbog ograničene mogućnosti da trenira a češki konzulat joj pomaže da obavi formalnosti da Australiju napusti, saopštilo je češko MSP.

Prema saznanjima čeških medija Voračova je nedavno preležala kovid-19 i ima dovoljno antitela tako da je poslušala preporuku lekara da sačeka sa vakcinisanjem nekoliko meseci a zahvaljujući preležanom kovidu-19 imala je puno pravo da nevakcinisana učestvuje na prestižnom teniskom turniru i uđe u Australiju.

U Australiji je češka teniserka boravila bez ikakvih problema od prošlog meseca ali pošto je izbila afera oko vize Novaka Đokovića Voračovu su u četvrtak privele australijske vlasti sa zahtevom da napusti zemlju i zatvorile je u hotel u kome imigranti čekaju na ulazak u Australiju ili na deportaciju.