Češka traži hitnu pomoć od SZO: Zaraženo na hiljade zdravstvenih radnika

0

Na zahtev češke vlade i zdravstvenih vlasti te zemlje, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saglasila se da pošalje hitni medicinski tim u Češku.

Češka je na takva korak bila primorana usled novog skoka broja zaraženih i skoro popunjenih kapaciteta u bolnicama. Zaraženo je na hiljade medicinskih radnika, prenosi Blic.

“Češka vlada je prihvatila ponudu SZO o aktiviranju sistema hitnog medicinskog tima kako bi u zemlju stigli timovi zdravstvenih radnika sa ciljem da podrže nacionalne napore”, rekao je danas portparol regionalne kancelarije SZO za Evropu, a preneo briselski portal Politiko.

Zahtev SZO usledio je nakon pomoći iz SAD, koja se saglasila da u Češku pošalje vojne lekare i medicinske radnike. Pozivu su se odazvali i volonteri, preneo je Rojters.

Hiljade zdravstvenih radnika tu Češkoj trenutno nisu u mogućnosti da rade jer su zaraženi – verovatno više od 10.000 njih, navode AP i Rojters.

Sa prosečnom stopom zaraze od 1.586 osoba na 100.000 ljudi, Češka je na drugom mestu u EU, iza Belgije, u slučaju incidencije, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Iako vlada potvrđuje da još ima dovoljno kapaciteta u odeljenjima za intezivnu negu, priznala je da se suočava sa problemima sa zaraženim zdravstvenim radnicima.