CESID o nepravilnostima: Ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka, greške pri potpisivanju…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 13h do 17h, CeSID je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Najčešće su proceduralne nepravilnosti i odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova. Osim navedenog, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe

Ranije nepravilnosti

Centar za sigurne izbore i demokratiju (CESID) saopštila je da su njihovi posmatrači danas u periodu od 10 do 13 časova, uočili na 11 biračkih mesta ugrožavanje tajnosti glasanja, odnosno fotografisanje listića i procesa glasanja.

U saopštenju na sajtu CESID-a, piše da je paralelna evidencija birača primećena u Novom Sadu (biračko mesto (bm) 11), Kovinu (bm 22), Zemunu (bm 38), Staroj Pazovi (bm 14) i Apatinu (bm 28).

CESID-ovi posmatrači primetili su i ubacivanje listića u pogrešne kutije na 40 biračkih mesta i porodično glasanje na 16 mesta.

Na šest biračkih mesta primećene su i razne proceduralne greške, poput nenanošenja spreja, neproveravanja identifikacionih dokumenata i nepoštovanja redosleda radnji.

Sprečavanje birača da glasa, kako je naveo CESID, greškom biračkog odbora primećeno je na jednom biračkom mestu

Na nekoliko biračkih mesta, posmatrači su primetili i manje incidente, verbalne sukobe i kraće prekide glasanja, saopštio je CESID.