Cenzus i zvanično snižen na tri odsto, Maja Gojković čestitala ženama i branila Gordanu Čomić

0
Foto: Profimedia

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri odsto, a rasprava je privukla veliku pažnju iako nije bilo svih opozicionih poslaničkih grupa, prenosi N1.

Izmene Zakona predviđaju da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

U okviru izmena zakona prihvaćen je i predlog narodne poslanice Gordane Čomić da na izbornim listama mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

Za izmene zakona glasalo je 157 poslanika.

Tokom rasprave predsednica Skupštine Srbije i poslanica Srpske napredne stranke Maja Gojković rekla je da se izmenama radi velika stvar i da je u Skupštini i sada nešto više od 37 odsto žena.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da nisu potrebne kvote da bi žene napredovale u politici i da će ovim izmenama zakona žene biti u gorem položaju nego ranije, jer je ranije na tri poslanika morala da bude jedna osoba manje zastupeljenog pola.

Neki poslanici su bili vrlo oštri prema Gordani Čomić, a predsednica Skupštine zamolila je da se poslanici Demokratske stranke ukaže dužno poštovanje.

Po izglasavanju izmena zakona o većem broju žena na listama, Gojković je čestitala svim ženama u Srbiji.