Urednik i deset novinara ruskog dnevnog lista Komersant u ponedeljak su dali otkaz u znak solidarnosti s dvojicom kolega koje je poslodavac otpustio zbog članka o smenama i imenovanjima saradnika predsednika Vladimira Putina.

Otkaz su dali svi novinari političke redakcije Komersanta, prenosi Telegram.

Novinari Ivan Safronov i Maksim Ivanov svojim su člankom od 17. aprila razljutili izdavača, Ališera Usmanova, multimilijardera koji je 2006. kupio Komersant.

Pozivajući se na neimenovane izvore napisali su da bi Valentinu Matvijenko, predsednicu Gornjeg doma ruskog parlamenta, mogao da zameni Sergej Nariškin, čelnik SVR-a, obaveštajne službe. Nije jasno zbog čega je sadržaj tog članka razljutio Usmanova.

Predstavnici za štampu Matvijenke i Naruškina odbacili su navode iz članka kao “glasine”.

Gleb Čerkasov, urednik političke redakcije, rekao je da su on i deset novinara dali otkaz u znak solidarnosti sa Safronovim i Ivanovim.

“Vlasnik ima pravo da donosi lične odluke, a zaposleni imaju pravo da se ne slože s njima na jedan jedini način, tako što će potražiti drugi posao”, napisao je Čerkasov.

Renata Jambajeva, zamenica glavnog urednika ekonomske rubrike, osudila je otkaze dvojici novinara kao pritisak na dnevni list.

“Možda neko od naših čitalaca može da objasni Usmanovu da upravo sada uništava jedan od najboljih medija u Rusiji”, rekla je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.