“Čekamo formalnu potvrdu ili priznanje onog ko je izbore izgubio…”: Putin najavio saradnju s budućim predsednikom SAD, ali još neće da čestita

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva spremna da sarađuje sa narednim predsednikom SAD, ko god da to bude, ali da čestitku neće uputiti dok pobednik ne bude formalno potvrđen ili dok neko od kandidata ne prizna poraz.

Putin je danas ponovio navode iz saopštenja Kremlja o tome zašto nije čestitao kandidatu demokrata Džozefu Bajdenu, koga su vodeći američki mediji 7. novembra proglasili novoizabranim predsednikom SAD, navodi Asošiejted pres.

“Čekamo okončanje unutrašnjeg političkog sukoba. Radićemo sa svakim kome američki narod ukaže poverenje. Ali kome će poverenje biti ukazano? To će se znati ili kada jedna strana prizna pobedu druge, ili kada konačni rezultati izbora budu proglašeni na legitiman, legalan način”, rekao je Putin.

Zvanični rezultati izbora u SAD još nisu objavljeni. Američki predsednik, republikanac Donald Tramp odbija da prizna poraz od Bajdena, optužuje demokrate za krađu izbora i pokušava da ospori rezultate pred sudovima ključnih saveznih država.

Za razliku od Putina, lideri brojnih država ubrzo su čestitali Bajdenu nakon što su mediji projektovali njegovu pobedu.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500