Od Bostonske čajanke, preko američko-britanskog rata početkom 19. veka u kojem su crveni mundiri umarširali u Vašington i 1814. zapalili Belu kuću i Kongres, Američkog građanskog rata u kome je London pomagao konfederaliste i navijao za secesiju južnjačkih država, do dva svetska rata u kojima su Amerikanci pomogli Britancima da pobede Nemce i Hladnog rata u kome su se borili protiv SSSR-a i komunističke imperije, odnosi između Vašingtona i Londona nikad nisu bili na tako problematičnom nivou.

Savezništva nisu večna, kao ni neprijateljstva; specijalni odnosi traju dok postoji obostrani interes a američko-britanska posebna relacija je prošla svoj zenit budući da je zajedničkih neprijatelja sve manje.

Poznajući englesku istoriju samo je pitanje vremena kada će premijer iz filma „Love Actually“ postati realan a ne fiktivan lik. Štaviše, to može da se dogodi i pre nego što se očekuje. Lako je zamisliti Borisa Džonsona da se zagleda u neku od služavki u Dauning stritu na broju 10. Niko nema probleme, imajući u vidu bogatu istoriju i koloritan rečnik Donalda Trampa da, kao što je objašnjavao, zgrabi služavku za onu stvar, tokom posete i da ih Džonson zatekne.

Bo Džo bi bio kadar da ponovi Grantov tekst, ako bi njegova lična sujeta bila pogođena. Naposletku, Džonson je mnogo obrazovaniji nego Tramp. Sećate se razmene mišljenja na konferenciji za novinare iz filma?

Celu analizu Željka Pantelića o odnosima Amerike i Ujedinjenog Kraljevstva čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. jula. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.