Čega se Nemačka plaši? Ministar najavio pojačanja na granicama zbog migranata

0
Foto: Beta (Ina Fassbender/Pool Photo via AP)

(Beta) –  Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) rekao je da je spreman da poveća broj saveznih policajaca na granici sa Poljskom kako bi pomogao u borbi sa rastućim brojem ilegalnih migranata koji tu stižu preko Belorusije.

On je rekao da je 800 saveznih policajaca već raspoređeno na granici i da će rasporediti dodatne snage “ako bude potrebno”, prenela je DPA.

Zehofer je najavio mogućnost provere na granici ako se situacija ne popravi. 

Inače, ne postoje pasoške ili granične kontrole kada se putuje iz jedne zemlje u drugu u evropskoj šengen zoni od 26 članica, ali te provere se mogu privremeno ponovo uspostaviti u slučaju pretnje.

Broj migranata koji pokušavaju ilegalno da uđu u Evropsku uniju preko Belorusije značajno je porastao poslednjih meseci, a najveći teret priliva snose pogranične zemlje Poljska, Litvanija i Letonija.

Granica Nemačke sa Poljskom je postala stecište ilegalnih migracija na trasi koja se naziva “beloruski put” ka EU.

Nemačka policija je saopštila da je samo od 1. do 20. oktobra 1.922 ljudi ilegalno prešlo granicu. Najveći broj migranata dolazi iz Iraka, Sirije, Jemena i Irana.

Zehofer je nedavno predložio Poljskoj jačanje zajedničkih patrola na granici dve zemlje, ali Varšava do sada nije reagovala.

EU optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da dovodi migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike u Minsk i da im dozvoljava da pređu granice Litvanije, Letonije i Poljske kao odgovor na ekonomske i pojedinačne sankcije EU protiv Belorusije.