Čedomir Čupić: “Agencija za borbu protiv korupcije je trebalo da istraži u kom svojstvu je Stefanović dolazio u Krušik…”

0
Foto: Nedeljnik, Igor Pavićević

“Agencija za borbu protiv korupcije nije istražila sve što je već bilo prisutno u javnosti u vezi sa angažovanjem Branka Stefanovića u GIM-u i treba je pozvati na odgovornost one koji su odgovorni u ovom telu”, izjavio je za Danas profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

“Agencija je trebalo da istraži u kom svojstvu je Stefanović dolazio u Krušik. O tome postoji dokument koji je dao na uvid javnosti uzbunjivač Aleksandar Obradović. Zatim, nije istražila ni podatak da je dobio vizu za ulazak u Saudijsku Arabiju kao pravni zastupnik GIM-a”, rekao je Čedomir Čupić.

Čupić je rekao i da smatra da je, u odlučivanju o ovom pitanju, na Agenciju izvšren jak politički uticaj.

“Razlog je što je sadašnji direktor Agencije Dragan Sikimić bio aktivni član SNS-a pre nego što je izabran. On je prema ovako obavljenom izveštaju pokazao da je i izabran da i dalje sprovodi naloge svoje bivše partije i sadašnje vlasti”, rekao je Čupić.

Prema njegovim rečima, nesporno je da je ovakvim aktivnostima narušen profesionalizam u ovoj instituciji, a samim tim i njena nepristrasnost i nezavisnost.

“Strašna je činjenica kada se nezavisna institucija zavisno ponaša“, rekao je Čupić.

Čupić na pitanje o tome da li će izveštaj Agencije imati uticaj na proces protiv uzbunjivača Obradovića kaže da će imati u onoj meri ako tužilaštvo ne prihvati Aleksandra Obradovića za uzbunjivača.

“Upravo Agencija je trebalo da sugeriše tužilaštvu da ga treba prihvatiti kao uzbunjivača”, rekao je Čupić.

Upitan da oceni rad Tužilaštva, Čupić je rekao da treba sačekati da se oglasi, ali da se za sada pokazuje da je sporo, što unosi sumnje u to kako će postupati.

“Najbolje bi bilo da se profesionalno i nezavisno ponaša i odlučuje. Na taj način će svaku sumnju isključiti. Neka se samo drže zakona i poziva”, rekao je Čupić.

Agencija za borbu protiv korupcije nedavno je izdala saopštenje u kojem se navodi da Branko Stefanović nije ni vlasnik ni zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u GIM-u, “kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način od njegovog osnivanja”.