Čečenski vođa: Na putu za Ukrajinu oko 1.000 dobrovoljaca

0
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

(Beta-AFP) – Predsednik Čečenije, regiona u sastavu Rusije, Ramzan Kadirov, izjavio je danas da je oko 1.000 čečenskih dobrovoljaca krenulo da ratuje u Ukrajini, tri nedelje od početka ruske invazije na tu zemlju.

Kadirov je na Telegramu naveo da je jedan od njegovih bliskih saradnika, Apti Alaudinov “na čelu hiljadu čečenskih dobrovoljaca” koji su na putu da učestvuju “u specijalnoj operaciji denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine” – kako invaziju naziva Rusija.

Čečenski lider je u ponedeljak naveo da se i on nalazi u Ukrajini uz ruske snage na zauzetom aerodromu kod Kijeva. Medjutim, ta informacija nije potvrdjena iz nezavisnih izvora, dok ukrajinske vlasti izražavaju sumnju u tačnost te vesti.

Kadirov koga medjunarodne nevladine organizacije kritikuju zbog teškog kršenja ljudskih prava u Čečeniji, lojalni je pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na početku ruske ofanzive društvenim mrežama su kružile fotografije na kojima se vidi trg u Groznom, glavnom gradu Čečenije, ispunjen vojnicima koji govore da su spremni da odu u Ukrajinu.

Snage pod kontrolom Kadirova optužene su za brojne zloupotrebe u Čečeniji.