Čarls, novi britanski kralj sa imenom Čarls Treći, Kamila ima titulu “kraljica supruga”

0
Beta/(AP Photo/Kirsty Wigg

(Beta-AFP) – Britanski princ Čarls je večeras sa 73 godine postao novi britanski kralj Čarls Treći posle 70 godina vladavine majke Elizabete Druge koja je preminula u zamku u Škotskoj.

Čarls je odmah posle smrti majke koja je imala 96 godina, automatski postao kralj na osnove stare latinske izreke “Rex nunquam moritur” (Kralj nikada ne umire).

Njegova služba potvrdila da je on postao britanski kralj Čarls Treći, dok njegova supruga Kamila (75) ima titulu “kraljica supruga”, po želji Elizabete Druge.

Krunisanje Čarlsa trebalo bi da bude održano u najboljem slučaju za nekoliko nedeljak, posle perioda žalosti za Elizabetom.

Čarls je rodjen u novembru 1948. godine kao najstariji sin Elizabete i princa Filipa preminulog prošle godine. Postao je prestolonaslenik sa tri godine, u februaru 1952. godine kada je Elizabeta nasledila tron od oce, kralja Džordža Šestog.

Sada kralj, Čarls uživa manju popularnost od majke, jer su Britanci naklonjeniji njegovom najstarijem sinu Vilijamu. Britanci nisu zaboravili Čarlsovu prvu suprugu, omiljenu princezu Dajanu od koje se razveo i koja je poginula 1997. godine u saobraćajnoj nesreći.

Prema istraživanju u maju, kraljica je uživala popularnost 81 odsto Britanaca, Villijam 77 odsto, a Čarls 56 odsto.

Niko za sada ne zna kako će se Čarls suočiti sa novom titulom kralja i institucijom kraljevskog vladavine sa smanjenom ulogom u svetu, ocenila je agencija Frans pres.