Carina: Pošiljke kasne zbog prekida aviosaobraćaja…

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Uprava carina Srbije saopštila je danas da pošiljke male vrednosti ne nestaju već se može desiti da kasne zbog obustavljenog avio saobraćaja na početku pandemije virusa kovid-19.

“Transport je tada bio u prekidu, što je izazvalo kašnjenja dela međunarodnih pošiljaka u trajanju od oko tri meseca”, navodi se u reagovanju Uprave carina na, kako su naveli “paušalne ocene na pojedinim portalima i u medijima da pošiljke male vrednosti masovno nestaju”.

Dodaje se da se dešavalo da deo pošiljaka poslatih iz Kine u februaru i martu do Srbije dođe u junu i julu.

Ponekad se dešava da se, kako je navela Uprava carina, građani obrate sa žalbom da se u pošiljkama ne nalazi uvek ona roba koju su očekivali, te da sumnjaju da je neko “prisvojio” jedan deo sadržaja.

“Pakete komisijski otvaraju poštanski i carinski službenici, u prostorijama koje su 24 časa kompletno pokrivene video nadzorom”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da treba imati u vidu da se za evidenciju i pretragu statusa registrovanih poštanskih pošiljaka koristi univerzalna međunarodna poštanska aplikacija Svetskog poštanskog saveza.

“Ukazujemo da se poštanske i ekspresne pošiljke, sve vreme, od prijema do uručenja, uvek nalaze isključivo u prostoru Pošta Srbije ili prostorijama operatora, u koje carinski službenici nemaju pravo samostalnog pristupa”, navela je Uprava carina.

Poštanski službenik, kako je navela Uprava carina, cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa, radi uzimanja svih podataka potrebnih za carinjenje robe, nakon čega se sadržaj najčešće vraća u istu ambalažu, osim u slučajevima kada je neophodna nova.

Sve se to, prema navodima carine, čini tako da ne dođe do vidne povrede omota, ili sadržine pošiljke.

Ističe se da se paketi obavezno obezbeđuju unakrsnim povezivanjem kanapa, na čije krajeve se stavlja poštanska plomba.

U slučaju da pošiljka podleže naplati carinskih dažbina na pošiljku se stavlja nalepnica “ocarinjeno”, a ukoliko ne podleže, nalepnica “oslobođeno od plaćanja carine”.

“Svi paketi koji sadrže robu koja podleže carinskoj kontroli i/ili naplati dažbina se otvaraju, i kontroli, odnosno otvaranju paketa, može prisustvovati i primalac pošiljke ili osoba koju je za to ovlastio, a carinik vrši uvid u sadržaj paketa i poredi ga sa pratećom dokumentacijom, a da pritom ni u jednom trenutku nije sam”, navela je Uprava carina.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “Uprava carina Srbije saopštila je danas da pošiljke male vrednosti ne nestaju već se može desiti da kasne zbog obustavljenog avio saobraćaja na početku pandemije virusa kovid-19.” И тако добијем поруку: “ваша пошиљка је стигла у земљу отпреме” и ње нема месецима,… само још да сазнам који то авиони лете по Београду. И то не једна. Иначе, објашњење је у стилу “неинвазивног респиратора”.

Comments are closed.