“Čair od sledeće nedelje kovid bolnica, da rasteretimo klinički centar u Nišu…”

0
Foto: Printscreen Nova S

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović rekao je da bi naredne nedelje hala “Čair” trebalo da ponovo bude preuređena u privremenu kovid bolnicu, koja će biti namenjena pacijentima sa lakšom kliničkom slikom bolesti.

“Nadamo da će nam hala biti preventivno spremna, ali svi želimo da je uopšte ne koristimo. Ako su ljudi mladi i sa lakim oblicima, da budu u samoizolaciji, kod kuće, ipak će im tu biti bolje, a oni koji su bolesni, zna se, moraju biti hospitalizovani”, rekao je Tiodorović za Južne vesti, a prenosi portal Nova.rs.

Za razliku od beogradske Arene, koja je prethodnih meseci opremljena sistemom kiseoničke podrške i tamo svaka postelja ima mogućnost korišćenja kiseonika, u Nišu to nije slučaj.

“Kod nas bi to moralo da bude sa bocama, a to nije dobro, tako da će zato biti predviđeno da samo oni koji su pozitivni i laki bolesnici budu u hali”, rekao je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, hala je neophodna da Klinički centar ne bi doživeo veliki pritisak i da bi mogao da nastavi da u jednom delu funkcioniše kao kovid bolnica, a u drugom da prihvata pacijente sa drugim bolestima.

“Vrlo je važno da taj balans održimo, da ne bude da ceh plate oboleli od malignih oboljenja, kardio-vaskularnih i hroničnih bolesti druge vrste. To isto može da bude pogubno, da sve stane zbog kovida. Ne sme da se desi tako nešto”, izričit je bio Tiodorović.

U “Čairu” se sportski događaji više ne zakazuju, pa je, i pored najave da će se futsal reprezentacija Srbije sa Finskom za plasman na Svetsko prvenstvo boriti upravo u niškoj sportskoj hali, ovaj meč, zakazan za 6. novembar, preseljen u Kragujevac.