Butidžidž trenutno vodi u Ajovi: Sanders, Bajden i Voren iza “gradonačelnika Pita” u saveznoj državi koja prva glasa

0
Foto: Profimedia

Pit Butidžidž sve se bolje kotira u anketama u Ajovi, saveznoj američkoj državi koja prva glasa, a od septrembra je podrška ovom demokrati porasla 16 odsto.

Čak 25 odsto demokrata u Ajovi navodi upravo Butidžidža kao svoj prvi izbor za predsednika SAD, a pošto je prvi put u Ajovi dospeo na prvo mesto, njegovi rivali iz redova demokrata Džo Bajden, Berni Sanders i Liz Voren takmiče se za drugo mesto.

Voren je u septembru bila prvi izbor glasača u Ajovi, a podrška senatorki iz Masačusetsa pala je sa tadašnjih 22 na 16 odsto. Džo Bajden je prednjačio u prva tri istraživanja javnog mnjenja, a pošto je podrška nekadašnjem potpredsedniku SAD u kontinuiranom padu, trenutno iznosi 15 odsto. Sanders je takođe na oko 15 odsto, ali je u njegovom slučaju zabeležen rast podrške za 4 odsto.

Upravo ovih četvoro kandidata već se profilisalo kao najjača linija demokrata – prva kandidatkinja iza njih, senatorka Ejmi Klobučar iz Minesote, dobro zaostaje sa tek 6 odsto – a na prvom mestu se neprekidno smenjuju Bajden, Voren i Butidžidž.

Iako su birači u Ajovi entuzijasti i šanse za veliku izlaznost su dobre, svejedno su skeptični kada je reč o mogućnosti da bilo ko od demokrata zaista pobedi na izborima republikanca i aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

To najbolje pokazuje podatak da čak 63 odsto ispitanika smatra da je važnije da u finalnu trku sa Trampom uđe onaj kandidat koji ima najveće šanse da pobedi Trampa, nego da to bude onaj kandidat sa čijim se stavovima slažu.

Najveće šanse ima, prema mišljenju ispitanika, Džo Bajden.

Butidžidžov uspon objašnjava se činjenicom da je on direktno kritikovao plan za zdravstvenu zaštitu koji forsira Liz Voren, ali i da se predstavlja kao mlađa, svežija alternativa Bajdenu. Takođe, Butidžidž i Bajden su umerena struja među demokratama koji žele da se oprobaju u borbi protiv Trampa.