Burno veče za slobodne agente u NBA: Potpisano pet maksimalnih ugovora, Durent zatražio trejd

0
(Beta/AP Photo/John Minchillo, File)

Počeo je period godine kada igrači kojima je istekao ugovor sa NBA timovima odlučuju o svojoj sudbini. Kao i obično, u prvih nekoliko sati nakon otvaranja “pijace” zaključen je najveći broj ugovora koji su, mahom skladišteni u fiokama generalnih menadžera, čekali na paraf.

Međutim, ovoga puta su udarne vesti stigle nešto ranije nego što je to očekivano. Samo nekoliko sati pre otvaranja tržišta slobodnih agenata, došlo je do košarkaškog zemljotresa sa epicentrom u Bruklinu, a pokrenuo ga je Kevin Durent, zatraživši da bude trejdovan iz ekipe Netsa.

Samo sat vremena nakon objavljivanja ove informacije, pojavila se nova, nešto očekivanija. Preko pola lige okrenulo je broj generalnog menadžera Netsa Šona Marksa kako bi iskazali svoje interesovanje za Durenta, koji navodno vidi Finiks kao svoju najpoželjniju destinaciju.

Međutim, loše vesti za navijače Netsa nisu se zaustavile na tome. Iako se prethodnih dana govorilo o tome da je odlučio da ostane, Kajri Irving je sada bliže odlasku iz Bruklina. Navodno je Durentova odluka bila ta koja je promenila Irvingovo mišljenje, a odmah se pojavio i najveći favorit za njegov potpis. Lejkersi, naravno. Prema izvorima iz SAD, Lebron Džejms ima veliku želju da ponovo zaigra sa Irvingom, sa kojim je Klivlendu doneo titulu u legendarnoj seriji protiv Golden Stejt Voriorsa.

Kada su slobodni agenti u pitanju, najznačajniji, ali i najočekivaniji posao je sklopljen u Denveru. Nikola Jokić je potpisao najveći ugovor u istoriji NBA lige i još pet godina će nosti dres tima iz Kolorada. Za tih pet godina, prihodovaće 264 miliona dolara i na taj način dobro naplatiti dve uzastopne MVP titule. Njemu će se na treninzima pridružiti Diandre Džordan, koji je odlučio da kao slobodan agent potpiše ugovor sa Nagetsima.

Nakon Jokićevog, potpisano je još nekoliko maksimalnih ugovora. Devin Buker se obavezao na vernost Finiksu, a za to će biti nagrađen sa 214 miliona dolara u naredne četiri godine.

Dugo se nagađalo gde bi Bredli Bil mogao da nastavi karijeru, naročito otkako je rekao da je doneo odluku, ali da će sačekati pravo vreme da je objavi. Odlučio je da ostane Čarobnjak, a Vašington će na njegov račun u narednih pet godina uplatiti 251 milion dolara.

Još jedan ugovor vredan preko 200 miliona dolara potpisao je Karl Entoni Tauns, koji će i naredne četiri godine provesti u Minesoti. Prihodovaće 224 miliona dolara.

Dža Morent više nije na debitantskom ugovoru. Zvezda Memfisa je potpisala ugovor na pet godina, tokom kojih će zaraditi 193 miliona dolara.

Saga oko Džejelena Brunsona takođe je dobila svoj epilog. Nakon što su se odrekli velikog broja igrača kako bi napravili mesta u seleri kepu, Niksi su uspeli da angažuju nekadašnjeg igrača Dalasa, koji će u naredne četiri godine zaraditi 104 miliona dolara.

Portland je završio dva velika posla i sa velikim očekivajima će ući u narednu sezonu. Anferni Simons je potpisao novi četvorogodišnji ugovor vredan 100 miliona dolara, a iz Voriosa stiže Geri Pejton Drugi, koji će u Oregonu provesti naredne tri sezone i prihodovati 28 miliona dolara.

Čikago je potpisao Andrea Dramonda, Memfis produžio Tajusa Džounsa, a Detroit u svoje redove doveo Marvina Beglija Trećeg.

Lu Dort će u naredne četiri godine ostati član Oklahome i zaradiće 87.5 miliona dolara, a na isti period je i Bobi Portis potpisao za Milvoki, gde će zaraditi 49 miliona dolara.