Britanski muzičar Elton Džon podržao je apel za bojkot nekoliko hotela u SAD i Evropi povezanih sa sultanom Bruneja, koji je najavio da će u aprilu stupiti na snagu zakon o kažnjavanju homoseksualaca kamenovanjem do smrti.

Džon, koji se sa 2014. godine venčao partnerom Dejvidom Fernišom, podržao je incijativu holivudskog glumaca Džordža Klunija i pohvalio što je glumac zauzeo stav protiv diskriminacije homoseksualaca u Bruneju.

Kluni se nedavno zapitao „da li treba pomoći u finansiranju ubistva nedužnih građana“ navodeći da ne treba podržati takve „ubilačke režime“ kao ni njihove banke, institucije i finansijere koji sa njima posluju.

Sultan Hasanal Bolkijah ima apsolutnu vlast u Bruneju, a hoteli koje pominje Kluni, su u vlasništvu Agencije za investicije te države u jugoistočnoj Aziji.

Kluni je pozvao na bojkot hotela Dorčester (The Dorhester) i Kovort Park (Coworth) u Velikoj Britaniji, „Beverli hils“ (Beverly Hills) i „Bel er“ (Bel Air) u Los Anđelesu, kao i na dva hotela u Parizu i po jedan u Rimu i Milanu.

Novi zakon protiv homoseksualaca stupa na snagu 3. aprila.

U malom kraljevstvu na jugoistoku Azije od 3. aprila su na snazi drakonske kazne, među kojima je i amputiranje šake ili stopala zbog krađe. Izvršenju smrtnih kazni će „svedočiti grupa muslimana“.

Brunej, koji je pre nekoliko godina usvojio konzervativniji oblik islama, 2014. je objavio da namerava da uvede šerijat, islamski pravni sistem koji uključuje fizičko kažnjavanje. Tu direktivu je izdao sultan Bruneja, koji važi za jednog od najbogatijih vođa na svetu, budući da se njegovo bogatstvo procenjuje na oko dvadeset milijardi dolara, a na prestolu je od 1967.

U zemlji je već zabranjen alkohol, a za one koji su decu dobili van bračne zajednice i koji petkom ne idu na molitvu su propisane novčane kazne i kazne zatvorom. Bi-Bi-Si, međutim, piše da je proces potpune primene brutalnih kazni koje su propisane šerijatom usporen u poslednjih pet godina zbog snažne osude međunarodne zajednice.

Brunej je bio britanska kolonija do 1984. i dve zemlje i danas imaju snažne veze. Homoseksualnost je nezakonita u Bruneju još od kolonijalne vladavine Britanije, ali novi zakoni sada propisuju pre smrtnu nego zatvorsku kaznu, što se odnosi i na sodomiju, preljubu i silovanje.

Vest da će se od sledeće nedelje primenjivati šerijatski zakon, što će se posebno odnositi na gej zajednicu, naišla je na užasavanje grupa za zaštitu ljudskih prava. Amnesti internešnel je apelovao na Brunej da „odmah obustav“ izvršavanje novih kazni, koje je ocenio kao „izuzetno pogrešne“.

„Legalizovati tako okrutne i nehumane kazne je samo po sebi užasno“, navela je Rejčel Hoa-Hauard, istražiteljka za Brunej iz Amnesti internešnela, u saopštenju u kojem se dodaje da pojedini potencijalni prestupi „ne treba čak ni da budu tretirani kao krivična dela, uključujući dobrovoljni seksualni odnos između dve odrasle osobe istog pola“.

Šerijatski zakon će se primenjivati samo na muslimane, koji čine oko dve trećine stanovništva zemlje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.