Kompanija Broze (Brose) je postavila kamen temeljac za izgradnju proizvodnog i razvojnog kompleksa u Srbiji. Pogon Broze-a u Pančevu obezbediće oko 1100 radnih mesta na prostoru od 220 hiljada kvadratnih metara, za šta će nemački investitor izdvojiti 120 miliona evra. Kompanija planira da pokrene serijsku proizvodnju motora i elektronike za module ventilatora za hlađenje od leta 2021. godine.

„Ulaganja u istočnoevropska tržišta su deo našeg globalnog programa „Future Brose“ koji želimo da iskoristimo kako bi smanjili troškove i istovremeno poboljšali inovativne sposobnosti“, rekao je predsedavajući Broze Grupe Mihael Stošek.

Cilj kompanije je da se u pančevačkom postrojenju u narednih pet godina ostvari prodaja od 440 miliona evra. Planirano je da se između 10 i 20 odsto ukupne proizvodnje spojeva za module ventilatora proizvede u Pančevu.

„Brose grupa snabdeva automobilsku industriju sa približno 200 miliona električnih motora godišnje. Pogonom u Pančevu odgovaramo na sve veću potražnju za našim proizvodima i jačamo konkurentost na tržištu“, rekao je izvršni potpredsednik za poslovanje Broze grupe Tomas Špangler.

Broze svoje proizvode razvija na 64 lokacije u 24 države širom sveta. Fabrika u Pančevu je prva lokacija u Srbiji i njihov deveti pogon u svetu koji proizvodi elektromotore. Špengler objašnjava da su dva ključna razloga dolaska u Srbiju i Pančevo posvećenost poslu i blizina beogradskog i novosadskog Univerziteta.

„Budući da pravimo razvojni centar, biće nam potrebni kvalifikovani radnici, inžinjeri i programeri za razvijanje hardvera i softvera u našim proizvodnim pogonima“, kaže Špangler koji je dodao da će u narednih nekoliko dana intezivirati kontakte sa fakultetima.

Foto: Promo

U Pančevu će biti sagrađene moderne zgrade i proizvodni objekti sa inovativnom tehnologijom. Bilo da je reč o upravi, razvojnom centru ili proizvodnom pogonu, Broze kao organizacija deluje produktivno i efikasno. Podržavajući razmenu znanja i iskustava svojim zaposlenima nude moderno radno okruženje.

„Koncept modernog radnog okruženja donosi stabilnost zaposlenima. Takođe, veoma je značajno i za zaštitu životne sredine, jer ćemo koristiti najnovije metode u proizvodnji“, objašnjava direktor pogona u Pančevu Roman Strakoš.

Kompanija vodi računa o ishrani svojih zaposlenih, pa će u pančevačkoj fabrici biti izgrađena kantina sa zdravom hranom, kao i fitnes centar u kojem će zaposleni moći da vežbaju. Broze nudi i konkurentnu platu koja se u okviru njihovih pogona orijentiše prema učinku, a vrlo je česta praksa internacionlane karijere i saradnje.

Upravo su povoljni uslovi saradnje koje nudi Broze bili motiv Željku Paunoviću, IT mendažeru i prvom zaposlenom u pančevačkom postorjenju, da se prijavi za posao i postane jedan od 26.000 zaposlenih ove kompanije.

„Jednostavno, bio sam zainteresovan za kompaniju koja može da mi pruži znanje, iskustvo, stabilnost, kao i finansijsku sigurnost mojoj porodici“, kaže Paunović i dodaje da je zbog automatizovane proizvodnje i obimnog posla koji kompaniju čeka u narednom periodu već prošao treninge u Češkoj i Slovačkoj, a uskoro putuje i u Nemačku na dalje usavršavanje kako bi sve bilo spremno pre početka proizvodnje na jesen.

„S obzirom da imamo samo pola godine da opremimo sve proizvodne linije, treninzi su bili frekventni. Moj zadatak je bio da sagledam IT kompleksonst sistema za proizvodnju i isti princip primenim u pogonu u Pančevu, kako bi mašine mogle da se testiraju i puštaju u pogon čim stignu u fabriku“, objašnjava Paunović.

Kompanija Broze više od 100 godina učestvuje u oblikovanju budućnosti automobila. U pitanju je porodični posao koji je u ovom trenutku četvrti po veličini dobavljač automobilskih delova na svetu i ostvaruje prihod od 6,2 milijardi evra na godišnjem nivou. Broze proizvodi i razvija mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta, električne motore i elektorniku za kočnice, menjače ili hlađenje motora… Koliko je obim poslova veliki govori podatak da svako drugo vozilo na svetu sadrži bar jedan proizvod sa etiketom Broze. Etiketom kvaliteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.