Brnabić o smeni ambasadora u Poljskoj zbog podrške LGBT zajednici: “Jasan slučaj…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) –  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dosadašnji ambasador u Poljskoj Nikola Zurovac smenjen zbog nepoštovanja diplomatskih protokola. 

Ona je kazala da je vlada smenila ambasadora jer se pre potpisivanja izjave kojom je podržao LGBT zajednicu u Poljskoj, nije konsultovao ni sa resornim ministarstvom niti sa njenim ili kabinetom predsednika Srbije. 

“To je jasan slučaj, po svim protokolima u okviru državne administracije ne može ambasador da predstavlja sebe ili svoje lične stavove već predstavlja državu. Ne bih volela da živim a kamoli da budem premijerka zemlje u kojoj je u redu da ambasador sam odlučuje šta će potpisivati”, rekla je premijerka u Beogradu na predstavljanju kampanje usmerene na motivisanje mladih da se vakcinišu. 

Upitana da li je Zurovac i prethodnih godina potpisivao izjave slične sadržine i zašto tada nije bilo reakcija, premijerka je kazala da je “ogromna greška” vlade na čijem je čelu što je ostao ambasador ako je i ranije nešto potpisivao a nije se konsultovao sa Beogradom.