Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija nastavlja da transformiše svoju ekonomiju sa radno-intenzivnih investicija na rast zasnovan na znanju i inovacijama, preneo je N1.

„Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, a za devet meseci ove godine 2,4 milijarde“, rekla je Brnabić na predstavljanju 17. izdanja Bele knjige Saveta stranih investitora.

„U osam meseci ove godine izvoz IT usluga je premašio izvoz usluga iz cele prošle godine, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda“, rekla je ona.

Brnabić je navela da Vlada Srbije ostaje pri projekciji rasta BDP za ovu godinu od 3,5 odsto, uprkos tome što su Svetska banka i Fiskalni savet revidirali tu stopu nadole.

Brnabić je rekla da je stopa nezaposlenosti u ovom trenutku 10,3 odsto i da očekuje da će podaci iz trećeg kvartala pokazati da će nezaposlenost biti jednocifrena.

Ona je rekla da želi da „pobije taj trend kritizerstva“ da nezaposlenost pada jer ljudi odlaze iz zemlje, podacima da raste zaposlenost, da ona iznosi 49,2 a bila je 41,8 odsto i da je to razlog pada broja nezaposlenih.

„Javni dug zemlje je 52 odsto BDP“, rekla je Brnabić uz očekivanje da će do kraja godine pasti na 50 odsto jer će neki skupi krediti biti zamenjeni jeftinijim.

„Kreditni rejting zemlje je BB+, a želim da pohvalim ministarku Zoranu Mihajlović zbog uspeha sa izdavanjem građevinskih dozvola, čime je Srbija među deset zemalja najboljih u toj oblasti na svetu“, dodala je premijerka.

Brnabić je rekla da su tri ključna stuba evropskih integracija – ekonomske reforme, reforma javne uprave i vladavine prava.

Komentara

 1. re: Zapošljavanje na Zapadu smanjuje nezaposlenost u Srbiji Očigledno je u slučaju vozača autobusa i kamiona da zapošljavanje na Zapadu ne samo da smanjuje nezaposlenost u Srbiji nego se Srbija danas može uporediti sa najrazvijenijim zemljama kojima ne dostaje radna snaga.

  1. ŠTA RADIMO BRE?!!!
   13. novembra 2019. 22:18

   A u svim tim Zapadnim zemljama se žale da neće biti dovoljno novca za penzionere ako im bude nedostajalo radnika koji zarađuju platu i plaćaju poreze i doprinose.

 2. Bobby
  14. novembra 2019. 21:17

  Не разумем, председница владе побија зздрав разум и то назива критизерством ! Ако уместо оних који су напустили своја радна места, а сагласићемо се, има и таквих, на њихова места ступају они са биора, или било како евидентирани као незапослени, шта то друго може бити него смањење броја незапослених на рачун отишлих ? Према томе, о томе нема дискусије, дискусије може бити само колико је учешће тако "новостворених" радних места у паду стопе незапослености. Како је она овај аргумент назвала критизерством, слободан сам да њу назовем политикнотом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.