Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je najava opozicije da neće učestvovati na lokalnim izborima za gradsku vlast Beograda, koje je danas raspisala za 2. jun, pokazatelj koliko „šizofreno“ izgleda politika opozicije čiji se zahtevi „menjaju iz dana u dan“.

„Da smo išli na ponovljene izbore, bili bi odmah u aprilu. To je još jedna kontradikcija“, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je kazala da ne zna „kakvo bi bilo opravdanje nekom da bojkotuje izbore koje je taj neko tražio“.

„Već sledeće nedelje pozivam da radimo dalje na preporukama ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava posle decembarskih izbora u Srbiji i za unapređenju izbornih uslova). Ukoliko neće da sede sa nama da radimo, (treba) da nam pismeno dostave zahteve kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi“, kazala je Brnabić.

Ona je navela da datum lokalnih izbora u Beogradu i to da li će istog dana biti lokalni izbori u još nekim lokalnim samoupravama, „nikakve veze nema sa izbornim uslovima“.

„Što se tiče izbornih uslova, mi smo postigli potpuni konsenzus, mi kao vlast sa opozicijom iz ‘Srbije protiv nasilja’, čak i sa frakcijom oko Nestorovića. Pristali smo na birački spisak, na medije i preporuke ODIHR. Oni su rekli: ‘Ili sve ili ništa’, uključujući da ne žele da radimo nadzor na biračkom spisku, ni o medijskim uslovima, ni o preporukama ODIHR, jedino je važan datum“, rekla je Brnabić.

Povodom zahteva da se osnuje komisija za uvid i nadzor jedinstvenog biračkog spiska, čiji bi članovi bili i iz opozicije i organizacija civilnog društva, Brnabić je kazala da je taj zahtev „u načelu“ prihvaćen, zato što vlast „nema šta da krije u vezi biračkog spiska“, i da postoji spremnost da se „u narednih 48 sati oformi komisija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.