Britanski tanker pušten iz luke Bandar Abas – Da li sa njim i deo tenzije izlazi iz zaliva?

0
tankeri
Foto: Profimedia

Tanker Stena Imperno koji plovi pod britanskom zastavom, koji su iranske snage zaplenile krajem jula, napustio je luku Bandar Abas i pušten je da zaplovi ka Dubaiju, prenosi Gardijan.

Prema zvaničnom saopštenju kompanije Stena Imperno, brod je upućen u Dubai kako bi posadi bili omogućeni pregledi lekara i neophodna ispitivanja.

Nije bilo poznato kako će se razviti situacija oko britanskog tankera, iako su iz Teherana stizale vesti da su iranske vlasti zatvorile postupak otvoren protiv plovila.

U ponedeljak su se pojavile informacije da će brod tog dana krenuti ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, međutim, iz kompanije Stena Imperno ističu da ne znaju šta je razlog dvodnevnog kašnjenja u polasku. Istakli su i da nijednog trenutka nisu bili upućeni kakav postupak se vodi i da li je uopšte pokrenut, a Iran je pustio sedmoricu od 23 člana posade.

Uostalom, čitava priča oko zaplene broda delimično je obavijena velom tajne, iako su britanski političari isticali da u tome nema bilo kakve misterije.

Iran je krajem jula zaplenio dva naftna tankera – jedan registrovan u Velikoj Britaniji, drugi u Liberiji – u Hormuzovom moreuzu, što je dovelo do dramatične eskalacije u zalivu.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je da je tanker zaplenjen zbog sudara s iranskim ribarskim brodom. U saopštenju se navodi da je ribarski brod izvestio iransku lučku i pomorsku organizaciju, koja je o tome obavestila Revolucionarnu gardu.

Međutim, nikakvog sudara nije bilo.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da ne postoji ideja da se stvari rešavaju vojnim operacijama, ali je u nekim trenucima bilo i vojne tenzije.

Donald Tramp je istakao da će Sjedinjene Američke Države razgovarati sa Velikom Britanijom o svim uzrocima i posledicama incidenata u Hormuzovom moreuzu, a sve je dodatno pojačano nedavnim napadima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, kao i napadom Irana na Hute u Jemenu.

Zbog toga je američki predsednik spominjao i vojni udar kao opciju.

Gardijan je sve ove događaje smestio u kontekst krize pregovora zapadnih sila sa Iranom po pitanju poštovanja nuklearnog sporazuma. Iran uprkos upozorenjima, čak i pretnjama, prethodnih godina nije smanjio sopstveno obogaćivanje uranom, što je dovelo do sve većeg pregovaračkog jaza između Vašingtona i Teherana, a tenzija se – očigledno – slila u zaliv.

S obzirom da poslednjih dana Tramp ima i veće probleme od Irana – pretnja impičmentom zbog navodnog ucenjivanja Zelenskog da pokrene postupak protiv sina Džoa Bajdena – tenzija se sada sa tankerom pomalo i izlila iz zaliva.