Transkripti razgovora Trampa i Zelenskog. “Podsetio bih vas koliko je Amerika bila dobra prema Ukrajini”; “Tužilac će biti moj čovek…”

1
Foto: Profimedia

Američki ministarstvo pravosuđa objavilo je transkript telefonskog razgovora Donalda Trampa i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, prenose mediji.

Kako se navodei, Tramp je tražio od Zelenskog da sazna da li je bivši potpredsednik Džo Bajden blokirao istragu kompanije njegovog sina u Ukrajini.

Tramp je pozvao predsednika Ukrajine da kontaktira generalnog tužioca Vilijama P. Bara o otvaranju potencijalne istrage korupcije u vezi Bajdenom, pokazuje transkript, prenosi Blic.

Zelenski, koji je pre političke karijere bio poznat kao komičar, na početku razgovora rekao je Trampu da bi “morao češće da se kandiduje i pobeđuje na izborima, kako bi češće bili u prilici da razgovaraju”.

Za vreme razgovora Tramp je rekao Zelenskom da treba da bude u kontaktu sa Barom ali i predsednikovim ličnim advokatom Rudolfom Đulijanijem.

“Mnogo se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu i mnogi ljudi žele da čuju o tome. Tako da, šta god možete da uradite sa državnim tužiocem, bilo bi odlično”, naveo je Tramp u razgovoru.

Kako se navodi, Tramp je “podsetio Ukrajinu da su SAD bile dobre prema njoj, pre nego što je zatražio ovu uslugu”.

“Neću reći da je recipročnost uvek neophodna, zato što se dešavaju stvari koje i nisu dobre, ali SAD su uvek bile veoma, veoma dobre prema Ukrajini. Voleo bih da nam učinite uslugu jer su SAD prošle kroz mnogo toga, a Ukrajina to zna”, rekao je on.

Zelenski se u razgovoru složio da su SAD dobre prema njegovoj zemlji i rekao da su i one “veći partner” Ukrajini nego evropske zemlje, u pogledu sankcija koje su uvele Rusiji.

Taj razgovor je, prenosi CNN, vođem 25. jula, a izazvao je političke potrese u Vašingtonu, a demokrate su juče pokrenule istragu koja može da dovede i do impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa.

Zelenski se, kako prenosi CNN, složio sa ovim zahtevom.

“Pošto smo osvojili većinu u parlamentu, sledeći tužilac će biti 100 odsto moj čovek, moj kandidat”, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je potom dodao: “On ili ona će pažljivo razmotriti situaciju posebno oko te kompanije koju ste pomenuli. Pitanje ove sitrage je slučaj koji zapravo treba da obnovi poštenje tako da ćemo pažljivo da se pobrinemo oko toga i radićemo na istrazi”.

Poziv se odigrao dan pošto je bivši specijaln isavetnik Robert Miler svedočio pred Kongresom o ruskom mešanju u američke izbore, navodi CNN.

Tramp je razgovor počeo čestitkom ukrajinskom kolegi na pobedi na parlamentarnim izborima, a prema transkriptima koje je objavio Njujork tajms, Zelenski, koji je pre političke karijere bio poznat kao komičar, na početku razgovora rekao je Trampu da bi “morao češće da se kandiduje i pobeđuje na izborima, kako bi češće bili u prilici da razgovaraju”.

1 KOMENTAR

  1. Msm da nije Zelenski,vec Zelenskij,ali nije vazno.Vazno je to da je Zelenskij uzeo glasova kao covek nov,nekompromitovan,mlad,nije bio u sistemu vlasti ili opozicije,koji je doneo novi vetar u Ukrajinu…bla,bla,bla…A on ispade najveci korupcionas,najveci interesdzija,najveci nepot…Ukrajinski narod je vec shvatio.Komicar,kao,a on…

Comments are closed.