Sudija Višeg suda Ujedinjenog Kraljevstva doneo je presudu da je kompjuterski naučnik Kreg Rajt „opsežno i u više navrata“ lagao i počinio „prevaru“ u pokušaju da dokaže da je on tvorac bitkoina pod pseudonimom Satoši Nakamoto.

U pisanoj presudi objavljenoj 20. maja, sudija Džejms Melor zaključio je da je Rajt falsifikovao gomilu dokumenata u cilju prevare, piše Wired.

„Jasno je da je dr Rajt namerno falsifikovao dokumente kako bi opravdao svoje neistine i da je koristio sudove kao sredstvo prevare. Potpuno sam uveren da je opsežno i u više navrata lagao na sudu. Sve njegove laži i falsifikovani dokumenti bili su u funkciji njegove najveće laži – da je on Satoši Nakamoto“, napisao je Melor i dodao da se dr Rajt predstavlja kao izuzetno pametna osoba, ali da po njegovom mišljenju, on “nije ni približno toliko pametan koliko misli da jeste“.

Presuda, predstavlja rasplet šestonedeljnog procesa kojeg je tužbom protiv Rajta pokrenula Crypto Open Patent Alliance (COPA), neprofitni konzorcijum kripto kompanija.

Organizacija je zatražila od suda da proglasi da Rajt nije tvorac bitkoina, kako bi ga sprečila da nastavi sa više zasebnih tužbi protiv bitkoin programera i drugih strana zasnovanih na toj tvrdnji.

U dugotrajnom unakrsnom ispitivanju, Rajtu su predstavljeni dokumenti sa stotinama navodnih indikacija falsifikata. Rajt je temeljno pripremio i elokventno branio nepravilnosti za koje je optužen, ali nije uspeo da pridobije sudiju.

Poslednjeg dana suđenja, 14. marta, Melor je doneo retku brzu presudu.

„Dokazi su neosporni. Dr Rajt nije osoba koja je koristila ili radila pod pseudonimom Satoši Nakamoto“, rekao je sudija Melor.

U nedeljama nakon početne presude, Rajt je povukao više tužbi u vezi sa njegovim tvrdnjama da je tvorac bitkoina.

Dana 11. aprila, Rajt je povukao žalbu na tužbu za klevetu protiv kripto influensera Magnusa Granata (poznatog pod pseudonimom Hodlnaut) koji je 2019. godine opisao Rajta kao „patetičnog prevaranta“ u objavi na društvenoj mreži X.

Nekoliko dana kasnije, Rajt je zajedno sa svojom kompanijom Tulip Trading, povukao tužbu protiv bitkoin programera koji su odbili da pomognu firmi da povrati veliku količinu bitkoina navodno izgubljenih u hakerskom napadu.

„Videli smo lančani efekat ove presude na mnoge druge parnice širom sveta. Za ljude van sveta kriptovaluta, sve ovo može zvučati kao crtan film, ali sa Rajtovim tvrdnjama koje padaju u vodu, zajednica može da odahne. Smatramo da je ovo prava pobeda”, kaže za Wired glavni pravni zastupnik kripto berze Coinbase Pol Greval.

Presuda je imala posledice i po Bitcoin Satoshi Vision (BSV), zasebnu mrežu kriptovaluta koju je Rajt stvorio 2018. godine.

Ideja BSV-a je da se drži „što je moguće bliže originalnom dizajnu Satošija,“ kako je opisano na njihovom sajtu. U danima nakon što je sudija presudio da Rajt nije Satoši, cena BSV tokena pala je za 40 odsto.

Sudija Melor je napisao da je presuda napisana tako da Rajt nema „nikakvu moguću osnovu da preti (programerima) autorskim pravima ili pravima na baze podataka koje proizlaze iz rada Satošija Nakamota“.

Sudija će na kasnijem ročištu odlučiti da li će Rajtu nametnuti specifične zabrane.

Međutim, geografski obim presude je ograničen, ostavljajući mogućnost da Rajt nastavi da polaže prava na intelektualnu svojinu nad bitkoinom u drugim pravnim jurisdikcijama.

Opšti principi autorskih prava su „harmonizovani“ prema sporazumu koji je usvojila velika većina zemalja, kako kaže Džejms Marsden, viši saradnik u advokatskoj firmi Dentons.

Kako tvrdi, to znači da će presuda verovatno biti primenljiva i za druge sudove koji budu razmatrali Rajtove tvrdnje o autorskim pravima nad bitkoinom.

“Međutim, autorsko pravo je teritorijalno. Sudovi svake zemlje će analizirati slučaj autorskih prava na sopstvenoj osnovi“, dodaje Marsden.

U svom svedočenju pred sudom, Rajt je takođe nagovestio da bi mogao koristiti svoj veliki broj patenata vezanih za blokčejn tehnologiju da pokrene dodatne tužbe protiv bitkoin programera.

Presuda da Rajt nije tvorac bitkoina ne bi ga sprečila da to učini.

„Vrlo je teško za bilo koji sud da izrekne presudu koja sprečava optuženu stranu da ponavlja lažne tvrdnje,“ kaže Greval.

Granat, tuženi u norveškom slučaju klevete koji je pokrenuo Rajt, smatra da će Rajtovo dalje insistiranje na tvrdnji da je Satoši zavisiti od finansijskih faktora.

Izvori Rajtovog finansiranja dovedeni su u pitanje tokom suđenja. COPA je tvrdila da je tajkun online kockanja Kalvin Ejr finansirao Rajtove sudske troškove, što je na suđenju Rajt negirao.

Sudija Melor je u martu izdao nalog za zamrzavanje 7,6 miliona dolara Rajtove imovine kako bi ga sprečio da „izbegne posledice troškova svog gubitka na suđenju“.

„Mislim da ovo sada zavisi od finansiranja, a ne od Rajtove želje da nastavi da tvrdi da je Satoši. Mislim da britanska presuda čini bilo kakvu dalju pravnu borbu zasnovanu na Rajtovim tvrdnjama uzaludnom, što znači da više ne postoji volja da ga finansiraju”, kaže Granat.

COPA se nada da će sveobuhvatnost sudskih nalaza protiv Rajta njega odvratiti od daljih pravnih akcija, čak i ako mu ta opcija ostane dostupna.

„Ovo je bio izvanredan proces. Nije moglo biti poslat jasniji signal Rajtu i svima koji prate situaciju. Nisam preterano zabrinut zbog Krega Rajta“, kaže Greval.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.