Britanski ministar pravde podneo ostavku zbog “partigejt skandala”: “Premijerovi postupci nisu u skladu sa zakonom…”

0
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Vladu Borisa Džonsona napustio je prvi ministar otkako je britanski premijer kažnjen zbog kršenja kovid pravila. Ministar pravde Velike Britanije Dejvid Volfson rekao je da premijerovi postupci nisu “u skladu sa vladavinom zakona”.

Lord Dejvid Volfson je rekao da bi bilo pogrešno da “takvo ponašanje prođe nekažnjeno, posebno kada su mnogi u društvu poštovali pravila i platili veliku cenu, dok su drugi bili kažnjeni ili krivično gonjeni za slične, a ponekad naizgled trivijalnije prekršaje”.

U pismu objavljenom na Tviteru, Volfson je dodao da “nema nikakvu drugu opciju osim da podnese ostavku”.

Volfsonova ostavka će, piše Gardijan ponovo pokrenuti pitanja o Džonsonovoj vladi, a dolazi samo nekoliko sati nakon što je poslanik konzervativaca Najdžel Mils javno rekao da će poslati pismo nepoverenja premijeru.

Posledice nakon što su Džonsonu, njegovoj supruzi Кeri i ministru finansija Rišiju Sunaku izdate fiksne kazne u okviru istrage partigejt skandala, donekle su prigušene, s obzirom na to da su kazne izrečene dok su mnogi poslanici na odmoru tokom pauze.

Ali uprkos nekim pokušajima Džonsonovih saveznika da umanje značaj skupa u Dauning stritu 10 tokom lokdauna, tvrdnjom da je Džonson bio prisutan samo devet minuta kako bi mu ljudi čestitali rođendan, Volfsonu je jasno da je događaj prekršio pravila Covida.

“Pravda je možda često stvar sudova i procedura, ali vladavina prava je nešto drugo – ustavni princip koji, u svom korenu, znači da svako u državi, i zaista sama država, podleže zakonu. Nije samo pitanje šta se dogodilo u Dauning Stritu, ili vaše ponašanje. To je takođe, a možda i više, zvanični odgovor na ono što se dogodilo. Pošto očigledno ne delimo taj stav o ovim stvarima, moram da vas zamolim da prihvatite moju ostavku”, napisao je Volfson.

U odgovoru na ostavku, Džonson je rekao da mu je “žao što je primio” pismo i zahvalio se Volfsonu na usluzi, ističući njegov rad u pravosuđu tokom pandemije koronavirusa.

“Vlada je imala koristi od vašeg višegodišnjeg pravnog iskustva”, naveo je Džonson.

Volfson je drugi ministar pravde koji je dao ostavku za vreme Džonsonovog mandata, nakon ostavke lorda Кina u septembru 2020. godine.