Britanski ambasador u Americi podneo ostavku

0
Foto Profimedia

Ser Kim Darok, britanski ambasador u Americi koji je nedavno dospeo u žižu javnosti pošto su procurele depeše u kojima on kritikuje predsednika SAD Donalda Trampa, podneo je ostavku, javlja BBC.

Odnosi između SAD i Velike Britanije su postali zategnuti od kada su u medijima nedavno procurele diplomatske depeše ambasadora Kima Daroka koji kritikuje Trampovu administraciju.

Darok (65), iskusni diplomata koji je imenovan za ambasadora u januaru 2016. godine posle Trampove pobede na izborima, naveo je u svojim depešama da je Tramp nesposoban i jedini odogovoran za loše funkcionisanje svoje administracije.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je potom da je britanski ambasador u Vašingtonu “veoma glup tip” i ponovo kritikovao britansku premijerku Terezu Mej da su pregovori o Bregzitu “katasrofalni”. Premijerkino delovanje nazvao je “katastrofom” a britanskog ambasadora Kima Deroka “pompeznom budalom”.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je u ponedeljak da “neće više imati posla” sa britanskim ambasadorom u SAD Kimom Derokom.

“Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim”, naveo je Tramp na Tviteru, preneo je Rojters.

Britanski šef diplomatije Džeremi Hant podržao je Deroka i javno je prozvao Trampa ukazavši mu na to da je uputio pogrešne i neučitive poruke ambasadoru Velike Britanije u Vašingtonu, čime je izazvana diplomatska kriza između SAD i Velike Britanije.