Britanci i Slovenci masovno napuštaju Hrvatsku: Uskoro ističe rok za povratak iz ove zemlje bez obaveznog karantina

0
Foto: Profimedia

Hrvatski aerodromi su prepuni britanskih turista koji žele da se vrate u Veliku Britaniju pre isteka roka koji im garantuje da neće ići u obavezni dvonedeljni karantin, nakon što su britanske Hrvatsku skinule sa spiska zemalja u koje Britanci mogu putovati bez obavezne samoizolacije po povratku, javlja Dejli mejl, a prenosi Jutarnji list.

Britanska vlada je kao rok za povratak odredila 22. avgust.

“Ako se u Veliku Britaniju vratite posle 4.00 sata u subotu morate u samoizolaciju na 14 dana”, naglašeno je u uputstvu Ministarstva saobraćaja Velike Britanije.

Dejli Mejl piše da se u Hrvatskoj u ovom trenutku nalazi oko 20.000 britanskih turista.

Kako bi zadovoljili veliku potražnju, Britiš ervejz će danas prevoziti britanske turiste na sva tri aerodroma u Hrvataskoj – Zagreb, Split i Dubrovnik.

Ministar saobraćaja Velike Britanije Grant Šaps rekao je svima koji žele da putuju da to čine u skladu sa činjenicom da će možda morati u karantin. Kako kaže, i sam se našao u problemu kada je Britanija naglo promenila status Španije u trenutku dok je on tamo boravio na odmoru.

Darija Reić, predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji, rekla je da stavljanje Hrvatske na tzv. crvenu listu “razočaravajuće” dok je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao da je taj grad još uvek siguran za turiste.

Franković je dodao da su britanski turisti počeli da otkazuju dolaske čim su saznali da će Hrvatska biti na britanskoj “crvenu listi”.

Pored Hrvatske, britanske vlasti su sa spiska skinule i Austriju, te Trinidad i Tobago, nakon što su sve tri zemlje zabeležile porast broja novozaraženih.

Takođe, Dejli Mejl dodaje da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila kako je Balkan jedno od žarišta koronavirusa.

Hrvatsku masovno napuštaju i Slovenci

Zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu i najave da će svi slovenski državljani morati u karantin, ukoliko se u zemlju ne vrate do kraja ovog vikenda, Slovenci koji odmaraju u Istri ili tu imaju nekretnine masovno pakuju kofere i vraćaju se u Sloveniju, piše Glas Istre.

Težak udarac za sam finiš turističke sezone, budući da su upravo slovenački turisti ove godine među najbrojnijima u Hrvatskoj.

Za samo nekoliko dana Istru je napustilo čak 15.000 Slovenaca, a prema poslednjim podacima više od 23.000 slovenačkih državljana boravi na odmoru u Istri.