Braći Mamić potvrđena presuda: Zoran podneo ostavku na mesto trenera i sportskog direktora u Dinamu

0

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presude braći Zdravku i Zoranu Mamiću, po kojima su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Presuda je ukinuta u samo jednome delu koji se odnosi na tačku gde se Zoranu na teret stavljalo da je bivšeg poreznika Milana Pernara podsticao na zloupotrebu položaja i u tome delu je naloženo ponovljeno suđenje, prenosi Jutarnji list.

Ujedno, ukinut je jedan od od delova presude gde se Zdravku oduzima jedna nekretnina vredna 102.000 kuna (oko 13.500 evra). Zdravku Mamiću je sada potvrđena presuda kojom je osuđen na šest i po godina zatvora.

Odmah po saopštenju Vrhovnog suda Hrvatske, Zdravko Mamić se oglasio na Fejsbuku i poručio da će na sutrašnjoj konferenciji za medije, na koju je pozvao sve medije, po prvi put otvoreno progovoriti o konkretnom slučaju.

“Poštovane predstavnice i predstavnici medija pozivam Vas na pres konferenciju sutra, 16. marta 2021. godine, od 13 sati u Hotel Mepas u Mostaru. Obećavam vam da će se vaš sutrašnji dolazak na pres konferenciju isplatiti, jer ću po prvi put bez rukavica, otvoreno i bez ustezanja progovoriti o temama, činjenicama i dokazima koje nikada pre nisu prezentovane u javnosti! Vidimo se sutra”, napisao je Mamić.

To je aktuelizovalo pitanje trenera Dinama iz Zagreba, koju je do danas obavljao Zoran Mamić. Javnosti nije bilo jasno da li će trener “Modrih” morati odmah na izvršenje kazne od četiri godine i osam meseci.

Iako to ne znači da odmah mora u zatvor jer prvo mora da primi presudu, a od tada u roku od osam dana sudija treba da napiše rešenje po kojem se okrivljeni šalje u zatvor sa tačnim datumom, što može potrajati i do 50 dana, Zoran je posle pravosnažne osuđujuće presude podneo ostavku na to i mesto sportskog direktora kluba.

Nije dugo čekao Mamić na ovakav potez.

Jasno je bilo da Mamić neće biti trener i sportski direktor Dinama još dugo u tim okolnostima, posebno jer je i Zakon o sportu Republike Hrvatske jasan po tom pitanju da lice koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od šest meseci ne može obavljati tu dužnost. Dinamo bi imao obavezu da raskine ugovor sa trenerom u narednih osam dana, jer u tom periodu sudija mora da izda rešenje o slanju u zatvor, što znači da bi Mamić mogao da vodi ekipu u revanšu osmine finala Lige Evrope protiv Totenhema, ali nije hteo da razvlači čitavu stvar.

“Iako se ne osećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravosnažna ja je prihvatam kao takvu i podnosim ostavku na mesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspeha u daljem radu”, naveo je u saopštenju Zoran Mamić.

Ulogu trenera i sportskog direktora obavljaće u narednom periodu Damir Krznar.