Božović: Novu kvazielitu čini novokomponovana estrada

2
Medija centar Beograd

Kultura je siguran most kojim će se logikom stvaralačkih vrednosti i jezikom mira stizati i do sebe i do drugih, i u regionu i šire, ističe u razgovoru za podgoričke Dnevne novine profesor sociologije kulture Ratko Božović, prenosi RTCG.

Prostor Balkana, navodi Božović, „u kazivanjima brzopletih evropskih i svetskih tumača nevolja i zaraćenosti balkanskih naroda, često sa previše umišljene superiornosti” opisivan je kao „drugo” u odnosu na Evropu i civilizovan svet, te kao mesto na kome vlada hrišćanska netrpeljivost prema islamu i obratno.

Zbog toga ga i prati pogrdna odrednica balkanizam. Takva stanovišta, kao i tvrdnje da Balkan ne pripada Evropi, ističe Božović, nisu prihvatljivi.

Današnje stanje, dodaje, jeste rezultat tranzicije, tokom koje se srednji sloj „survao u bezdan”, a za nastanak bilo kakve elite u kulturi nije postojala ni najmanja mogućnost.

“Najveći problem je bio i ostao što je srednji sloj pretpostavka za svaku suštinsku promenu društva propadao, a bez njegovog snažnog uspravljanja i dinamičkog prisustva zagarantovana je stagnacija, pa i regresija društva. Takozvani elitizam novokomponovanih intelektualaca deluje i humorno i karikaturalno. Mnogi od njih su se domogli visokostatusnih diploma, sumnjivih doktorata i važnih društvenih položaja”, kazao je Božović.

Najgore je, kako navodi, što tu elitu ne određuju intelektualne i stvaralačke vrednosti.

“Stoga nije neobično što i sada novu kvazielitu čini novokomponovana estrada. Neprestana stranačka „uvezanost” intelektualnih zavisnika od politike i intelektualna autonomija ne idu zajedno”, zaključio je Božović

2 KOMENTARA

 1. E moj Ratko, ovi belosvetski probisveti su gori od čikaške mafije 30-tih godina. Sve baraba do barabe, lopov do lopova. To bi trebalo jednostavno potamaniti !!

 2. u srbiji srbi pucaju na srbina i zapale mu kuću..
  u srbiji srbi metalnim šipkama ubiju pse i iseku srbinu sav šljivik,
  u srbiji srbi ubiju glumca srbina
  u srbiji srbi ubiju predsednika srbina
  ostalo dopišite sami…
  i uživajte u zlatnom dobu uz turbo folk koji je nacistički proizvod
  primitivizam svuda hara, pljačke, ubistva…jer je to ovde normalno stanje
  i duha i ruha!
  Kič je krvoločan u suštini…
  a može se samo sanjati da biti će bez toga!

Comments are closed.