Predsedavajući Saveza za Srbiju i lider Dveri Boško Obradović predao je na pisarnici Višeg tužilaštva u Beogradu krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog njegove izjave da Srbi i Albanci treba da se razgraniče, jer se tom izjavom, kako smatra, krši Ustav i zakoni.

„Na taj način ugrožava se teritorijalna celina države, priznaje okupacija i lažna država Kosovo“, rekao je Obradović.

On je dodao da je takve izjave davao i predsednik Aleksandar Vučić.

„Ako me pitate ko sam ja danas na srpskoj političkoj sceni, ja sam ustavobranitelj“, rekao je Obradović.

„Na ispitu je sada srpsko pravosuđe, da li će postupiti po našoj krivičnoj prijavi“, rekao je Obradović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je ranije da se zalaže za razgraničenje sa Albancima i to, kako je naveo, što pre.

Podsetimo, Boško Obradović je gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ rekao da bi novinar „Politike“ Boško Jakšić mogao da završi u zatvoru zato što je rekao da je „Kosovo nezavisno“.

Ta polemika mogla je da navede na zabunu koja bi „obične“ građane naterala na strah od onoga što izgovore. Ili pomisle…

Advokat Vladimir Gajić tvitovao je da „ljudima ne može da se sudi za reči, nego samo za dela“.

On je potom za Nedeljnik.rs objasnio da krivično delo iz Člana 306 i 307 Krivičnog zakona, koje je Obradović pomenuo, može da učini samo neko čije delovanje može da izazove posledice.

„To što ćemo ja, vi, ili Boško Jakšić da kažemo da priznajemo Kosovo, nema nikakvog značaja, ne mogu da nam sude zbog toga, jer bi to onda bilo suđenje za verbalni delikt“, rekao je Gajić i precizirao da, kada bismo se nalazili na nekoj državnoj funkciji sa koje bismo mogli činom, delovanjem, a ne izjavom, da izazovemo pravne posledice, u tom slučaju bismo mogli da budemo procesuirani.

Boško Obradović reagovao je danas na Tviteru i potvrdio pisanje Nedeljnika da se nikome ne može suditi za verbalni delikt i da se u zatvor ne ide zbog toga.

„Ali kada državni funkcioneri krše Ustav i zakon, i zagovaraju priznanje lažne države Kosovo – njima sleduje robije. Dok važni ovaj Ustav i Krivični zakonik“, tvitovao je Boško Obradović.

Ipak, advokat Gajić je pojasnio da čak i, kako je rekao, Aleksandar Vučić može da da izjavu u kojoj priznaje nezavisno Kosovo, ali da ta izjava nema nikakve posledice.

„Samo u slučaju da, na primer, potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom ili priznanje nezavisnosti Kosova, to bi izazvalo posledice. A za ono što govore Boško Jakšić, Boško Obradović, vi, ja, ili bilo koji građanin, za to ne mogu da se snose posledice, jer je tu reč o pravu na slobodno mišljenje”, objasnio je Gajić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.