Posle sinoćne kratke, ali upečatljive polemike Boška Obradovića i Boška Jakšića u emisiji „Utisak nedelje“, kada je lider Dveri rekao novinaru „Politike“ da bi zbog stava da je Kosovo nezavisno mogao da završi u zatvoru, došlo je do male zabune među gledaocima emisije i tviterašima. Da li bi Boško Jakšić stvarno mogao da završi u zatvoru zato što je rekao to što je rekao (i nastavio da piše iz zatvora, kako se našalio Obradović)?

Odnosno, da li bi, bilo ko, mogao da prebrojava dane i bubašvabe u nekoj samici samo zbog toga što je rekao da je „Kosovo nezavisno“, ili bilo šta drugo što je protivno Ustavu?

Sociološkinja Vesna Pešić među prvima je tokom sinoćne emisije tvitovala da to što Obradović kaže da „onaj koji je za nezavisno Kosovo ide u zatvor“, nije tačno.

„To važi samo za državne službenike koji polažu zakletvu, a svi mi imamo pravo da kritikujemo bilo šta u Ustavu i fikciju da je Kosovo u Srbiji“, navela je ona na Tviteru.

Predsednik Advokatske komore Beograd, advokat Vladimir Gajić napisao je da je, pre svega, ta Obradovićeva doskočica bila ironična.

„Naravno, krivično su odgovorni samo nosioci javne vlasti. Obični građani mogu da priznaju šta hoće“, napisao je on u odgovoru Vesni Pešić.

U izjavi za Nedeljnik.rs Gajić je dodatno objasnio da krivično delo iz Člana 306. i 307. Krivičnog zakona, koje je Obradović pomenuo, može da učini samo neko čije delovanje može da izazove posledice.

„To što ćemo ja, vi, ili Boško Jakšić da kažemo da priznajemo Kosovo, nema nikakvog značaja, ne mogu da nam sude zbog toga, jer bi to onda bilo suđenje za verbalni delikt“, kaže Gajić.

On dalje precizira da, kada bismo se nalazili na nekoj državnoj funkciji sa koje bismo mogli činom, delovanjem, a ne izjavom, da izazovemo pravne posledice, u tom slučaju bismo mogli da budemo procesuirani.

„NE MOŽETE LJUDIMA DA SUDITE ZA REČI, VEĆ SAMO ZA DELA“

Vladimir Gajić, advokat

„Može i Aleksandar Vučić da da izjavu u kojoj priznaje nezavisno Kosovo, ali ta izjava nema nikakve posledice. Samo u slučaju da, na primer, potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom ili priznanje nezavisnosti Kosova, to bi izazvalo posledice. A za ono što govore Boško Jakšić, Boško Obradović, vi, ja, ili bilo koji građanin, za to ne mogu da se snose posledice, jer je tu reč o pravu na slobodno mišljenje“, objasnio je Gajić.

Šta piše u članovima 306. i 307. Krivičnog zakona Republike Srbije

„Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina“, glasi Član 306 Krivičnog zakona.

U Članu 307. navodi se da „ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina“.

Komentar(1)

  1. Miomir
    9. април 2019. 14:17

    Štaviše, cela nacija bi trebalo u glas da viče “Kosmet je nezavistan!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.