Boško Obradović: “Episkop Nikanor na svoj način rekao ono što cela Srbija misli”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, danas je ocenio da je “pravo i obaveza” episkopa Srpske pravoslavne crkve (SPC) Nikanora bilo da iznese svoj stav o svim aktuelnim državnim i društvenim pitanjima, komentarišući to što je vladika prokleo učesnike najavljene LGBT manifestacije Evroprajd i izjavio da bi protiv njih upotrebio oružje.

Obradović je novinarima ispred Vlade Srbije rekao da je to po njegovom mišljenju “obaveza i crkve u celini”, kada se stvari tiču “duhovnog, moralnog i nacionalnog identita naroda koji im je poveren”.

“On je na svoj način i svojim rečima rekao zapravo ono što misli čitava Srbija. Ja bih to možda rekao drugačije, neko drugi bi to rekao drugačije, ali svi mi tu mislimo isto: da Evroprajd mora biti otkazan i da nećemo dozvoliti nametanje bilo kakvih promocija homoseksualizma, biseksualizma, promene pola, transrodnosti našoj maloletnoj deci”, kazao je predsednik Dveri.

Ocenio je da to danas misli velika većina gradjana Srbije i naveo da se zbog te manifestacije pobunio veliki broj organizacija, episkopa SPC, političkih stranaka.

“Verujem da će sve to moći da se vidi na ulicama Beograda, na Veliku Gospojinu (u nedelju), kada očekujem više desetina hiljada porodičnih ljudi koji će doći da brane svoje tradicionalne i porodične vrednosti. To je sada nezaustavljivo”, kazao je Obradović.

Predsednik Izvršnog odbora Uspravne Srbije advokat Saša Varinac, ocenio je da u rečima vladike nema elemenata krivičnog dela.

“Moje mišljenje je da je ono što je izgovoreno pre svega figurativno rečeno. Mislim da tu nije bilo nikakve ozbiljne namere da se bilo ko poziva na oružje, da se oružjem suprotstavi učesnicima tog skupa. Mislim da to tako treba i tumačiti”, rekao je Varinac.