BOŠ i USAID nagradili najbolje pokretače promena za 2020.

  0
  Foto: BOŠ

  Beogradska otvorena škola (BOŠ) je, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dodelila nagrade najboljim pokretačima promena za proteklu godinu. Nagrade su namenjene isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

  Tokom događaja, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, izjavila je: „Uz veliku zahvalnost neumornih aktivista organizacija civilnog društva i podršku međunarodnih i domaćih organizacija sa zadovoljstvom ću učestvovati u dijalogu koji je pred nama, a koji treba da ohrabri sve koji žele da stupe u dijalog. Ideja je da budemo na usluzi razvoja dijaloga. Moj predlog jeste da svi na javnim pozicijama slušaju kritiku i da to bude na korist čitavog društva, a da predstavnici civilnog društva dele svoje znanje sa svim građanima i građankama Srbije.“

  „Države koje najviše napreduju su one koje neguju konstruktivnu saradnju između vladinog i nevladinog sektora, uključujući civilno društvo, privatni biznis i medije”, dodala je g-đa Šenli Pinčoti (Shanley Pinchotti), vršilac dužnosti direktora USAID Srbija.

  Nagrade za Pokretače promena 2020 dodeljene su u četiri kategorije:

  I kategorija: Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva

  • Dobitnik nagrade: Savez slepih Srbije za inicijativu „Ratifikacija Marakeškog sporazuma“ koji ima za cilj veću pristupačnost formata pisanih materijala za slepe, slabovide i druge osobe sa invaliditetom.
  Foto: BOŠ

  II kategorija: Prvi glas građana – kampanjа koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja.

  • Dobitnik nagrade: „Čepom do osmeha“ istoimene inicijative
  Foto: BOŠ

  III kategorija: Pohod na aktivizamuspešne inicijative neformalnih grupa, a u okviru koje su nagradu podelila dva projekta.

  • Dobitnici nagrade: Neformalna grupa „Pakleštica UVEK” i inicijativa „Odbranimo Teslu” iz Pančeva.
  Foto: BOŠ

  IV kategorija: Pokretač promena

  • Dobitnica nagrade: Milja Vuković, Zero & Low Waste Serbia
  Foto: BOŠ

  Zahvalnice su dodeljene sledećim inicijativama: 

  • Radmili Urošević, inicijativa Volonterski servis Zvezdare  – za doprinos jačanju volonterizma 
  • Književnom festivalu Užičke gimnazije za inicijativu Na pola puta” – za doprinos mladih prekograničnoj i regionalnoj saradnji
  • Seoskom kulturnom centru Markovac – za rodnu ravnopravnost i poboljšanje kulture u ruralnim zajednicama
  • Grupi Kotež – za mobilizaciju zajednice
  • Grupi Somborske šnajderke – za solidarnost u krizi 

  Događaj je organizovan u okviru projekta „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju u Srbiji” koji podržava USAID, a sprovodi BOŠ.