Iako se nisu susreli sa Emanuelom Makronom tokom njegove zvanične posete Beogradu, jedan od lidera Saveza za Srbiju Borko Stefanović rekao je za list Danas da su sa timom francuskog predsednika imai „priliku da u sadržajnom razgovoru iznesu sve poglede na situaciju u Srbiji.“

Prema nezvaničnim saznanjima na koje se pozvao list Danas, sastanku sa Makronovim timom prisustvovali su Dragan Đilas, Borko Stefanović, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Očigledno je diplomatskom omaškom propušteno da naš blagovremeni zahtev od 9. jula, kao i usmeni zahtev od pre dva meseca, uđe u protokol posete. Iako žalimo zbog toga, ne smatramo da je tu bilo loše namere, istakao je Stefanović, komentarišući izjavu francuskog lidera tokom posete Beogradu da se neće sastati sa predstavnicima Saveza za Srbiju, jer su pisanu molbu za susret „prekasno poslali“.

Makron je naveo da je to pismo poslato 15. jula u jutarnjim satima, preko francuske ambasade, dok je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od osnivača SZS, kasnije na svom Tviter nalogu objavio fotografiju zahteva za sastankom sa Makronom, na kojoj se vidi da je molba poslata 9. jula.

Na zajedničkoj pres-konferenciji prekjuče sa Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara Emanuel Makron je rekao i da postoji stalni dijalog političkih snaga u Srbiji sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

„Svi su bili prisutni na proslavi (Dana Bastilje)“, rekao je Makron aludirajući na svečani prijem u Ambasadi Francuske.

Savez za Srbiju je u jučerašnjem saopštenju istakao „važnost odnosa sa Francuskom“, navodeći da su „odnosi naše dve zemlje važniji i trajniji od bilo koje vlasti“.

„Uvereni smo da se naša pisana molba za sastanak sa francuskim predsednikom koja je predata 9. jula, iz tehničkih razloga nije našla u protokolu za posetu Emanuela Makrona i sigurni smo da je u pitanju posledica nenamernog diplomatskog nesporazuma… Smatramo i da je Aleksandar Vučić prilikom susreta sa Makronom još jednom zloupotrebio položaj šefa države za svoje stranačke interese, poslovne kombinacije i ličnu promociju“, saopštio je SzS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.