Borisov “Duramski bik”: 460 kilometara koji su razbesneli Ujedinjeno Kraljevstvo

0
Foto: Profimedia

Britanska policija saopštila je danas da je Dominik Kamings, savetnik premijera Borisa Džonsona, “verovatno prekršio propise putovanjem iz svoje kuće za vreme mera izolacije zbog korona virusa”, ali da oni neće pokretati dalje postupke protiv njega. 

Možda postupka neće biti, ali o Kimingsovima postupcima bruji nezadovoljna britanska javnost.

***

Dok je Dominik Kamings sedeo u ružičnjaku kompleksa u Dauning stritu i upinjao se svim silama da ispadne pametan dok novinarima i javnosti objašnjava da ništa nije pogrešio, postalo je jasno – savetnik premijera Velike Britanije Borisa Džonsona je izvinjenje prirode što je baš u Duramu krajem 1971. godine evolucija uzela tajm-aut.

Revnosni student sa Ekseter koledža oduvek je izgledao kao vrlo racionalan i pragmatičan tip. I kada je bio savetnik ministra prosvete i kada je bio direktor kampanje “Vote Leave” i kada je postao Džonsonova desna ruka. “Uzmimo kontrolu u svoje ruke”, bio je jedan od njegovih slogana. Kontrola i zdrav razum.

A onda je došla korona i Kamings je napravio niz grešaka, vodeći se, kako kaže, roditeljskim instinktima, iako smo daleko od perioda kada su isključivo instinkti određivali ponašanje ljudi.

Savetnik britanskog premijera prekršio je zabranu kretanja. Prekršio je zabranu kretanja prešavši 460 kilometara. Prešao je 460 kilometara da bi došao kod svojih roditelja u Duram. Stupio je u kontakt sa roditeljima – ljudima koji pripadaju najosetljivijoj grupi o kojoj su britanske vlasti pisale posebna upozorenja. Stupio je u kontakt sa pripadnicima najugroženije grupe nakon što mu je rečeno da postoji osnovana sumnja da je zaražen. Ne iako je zaražen, stupio je u kontakt jer je zaražen. Kako bi oni preuzeli brigu o njegovom detetu – o, zar ne prenose deca virus najlakše? – jer šta ako se i njegova supruga zarazi?

Kada su mediji otkrili da je napravio prekršaj, organizovao je konferenciju za štampu da bi im rekao da ne može da razume gde je pogrešio i za šta ga javnost krivi.

To da ne razume bilo je jasno i pre konferencije.

Da se sve ovo odvija nekoliko milenijuma ranije, Kamings sa tako lošim instinktima i toliko vezanih pogrešnih odluka ne bi imao perspektivu. Ovako je savetnik britanskog premijera i čovek koji (in)direktno utiče na britansku budućnost.

“Moramo biti solidarni i tolerantni”, kaže Džonson, bez plana da smeni svog savetnika.

A Britanci koji zbog zabrane kretanja nisu imali priliku da odu na sahranu najbližima ili da se od njih oproste, pitaju se šta su skrivili bogu i evoluciji.